Nagyvilág

Las Vegas-i lövöldözés: 58 halott, 515 sérült

Minden idők leghalálosabb lövöldözése zajlott le az Egyesült Államokban vasárnap éjjel. Az áldozatok száma a napokban még tovább nőhet.

A legfrissebb információk szerint már legkevesebb 58 halálos áldozata és minimum 515 sérültje van a Las Vegas-i lövöldözésnek – írja az Independent.

Joseph Lombardo, Clark megye seriffje hétfőn este arról számolt be, hogy az áldozatok száma az idő előrehaladtával folyamatosan nőni fog.

Steve Wolfson kerület ügyész azt mondta, a lövöldöző tömegpusztító fegyvert vetett be.

Mint ismert, a 64 éves Stephen Paddock egy country koncert résztvevőire nyitott tüzet a Mandala Bay 32. emeletéről. A nevadai férfinak nem volt társa, az öldöklést egyedül vitte véghez. Az Iszlám Állam magára vállalta a támadást, de az FBI ezt később cáfolta.

A férfi testvére a Reutersnek telefonon azt nyilatkozta, a családnak fogalma sincs, miért mészárolt Paddock.

Fotó: MTI/AP/Las Vegas Review-Journal/Chase Stevens

A Guardian beszámolója szerint jóval a tömegmészárlás után is véres pólójú emberek botorkáltak a helyszínen.

Pánik és hisztéria volt, egymást taposták az emberek

– nyilatkozta a lapnak az egyik túlélő.

Egy másik szemtanú a Sky News-nak azt mondta, hogy a koncert kezdetet előtt egy rejtélyes nő figyelmeztette őket, hogy éjjel mindenki meg fog halni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy nincs magyar áldozata a tragédiának. Áder János táviratban fejezte ki részvétét Donald Trumpnak, aki velejéig gonosz cselekedetnek nevezte a támadást.

Tömegmészárlás Las Vegasban: „Adjatok fegyvert, leszedem ezt a szemétládát!”
Szemtanúk mesélnek arról, hogyan élték túl az ötvennél is több halálos áldozattal járó vasárnap esti lövöldözést Las Vegasban.

Az EU és a NATO is részvétét fejezte ki

Hivatalos közleményében az Európai Unió mély együttérzéséről biztosította az áldozatok rokonait és barátait, mihamarabbi felépülést kívánva az alávaló támadás sebesültjeinek.

E szomorú pillanatban az EU vállvetve kiáll az amerikai nép mellett

– írta az unió külügyi szolgálata.

Az Európai Unió részéről mások mellett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is részvétét fejezte ki a Twitteren. Leszögezte, az ártatlan emberek meggyilkolása minden esetben támadást jelent mindnyájunk ellen.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára arról számolt be, hogy megrendítették a történtek, és szolidaritásáról biztosította az áldozatokat és az Egyesült Államokat.

"Tűzijátéknak hangzott, aztán mindenki menekülni kezdett"
A brit teniszező őszintén vallott a Las Vegas-i mészárlásról, amelyen ő maga is jelen volt.

Elsötétül az Eiffel-torony

Elsötétül keddre virradó éjjel a párizsi Eiffel-torony az előző napi Marseille-i késelés és a Las Vegas-i lövöldözés áldozatainak emlékére

– jelentette be Anne Hidalgo Párizs főpolgármestere a Twitteren.

„Ma este leoltjuk az Eiffel-torony fényeit éjféltől, a Marseille-i és a Las Vegas-i támadások áldozatainak emlékére. Egységesek vagyunk” – írta a városvezető.

A dél-franciaország Marseille főpályaudvarán vasárnap délután egy magát korábban tunéziainak valló, de hivatalosan még nem azonosított férfi halálra késelt két fiatal nőt, miközben azt kiabálta, hogy Allah Akbar!.

(Fotó: MTI/EPA/Paul Buck)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik