Nagyvilág

Heroinos tűk árasztották el Amerikát

Az egész USA attól szenved lassan, hogy az egyre több heroinista eldobálja a használt fecskendőket, amikbe bárki beleléphet, a gyerekek a szájukba vehetik. Egyelőre messze az alagút végi fény, de részmegoldásokat kezdenek találni.

Szabályos tűkrízis kezd úrrá lenni az Egyesült Államokon, ahol dübörög a heroinhasználat, ennek megfelelően rengeteg fecskendőt szórnak szét a szerhasználók – írja a CBS News. A helyzet aggasztó: a baseball-pályáktól a kirándulóösvényeken át a folyókig minden tele van tűkkel.

A maine-i Portlandben idén már 700 tűt gyűjtöttek össze, tavaly egész évben 900-at. San Franciscóban egy hónap alatt 13 ezer darab gyűlt össze, szemben a tavalyi 2900-zal. A veszély nem kicsi, akár kisgyerekek is megszúrhatják magukat ezekkel, így hepatitisszel és HIV-vel is fertőződhetnek, heroin kerülhet a szervezetükbe.

Sok jelentés még nem érkezett ilyenekről, de tipikus történet volt egy hatéves kaliforniai kislányé, aki lázmérőnek gondolt egy eldobott tűt és a szájába vette. Nem tudni róla, hogy elkapott volna valamit. A helyzet nem csak a nyugati parton súlyos, keleten, Massachusetts és New Hampshire is szenved tőle.

Olyan helyeken fordulnak elő, amik elszigeteltek, a szerhasználók nyugodtan belőhetik magukat ott, ugyanakkor sokszor a kirándulók is fel szokták ezeket keresni (túrautak, tengerpart). Egy gyerek ugyanakkor egy általános iskola udvarán lépett tűbe.

Még ha valaki nem is fertőződik meg ilyenkor, nem kellemes érzés túlesni a vizsgálatok során, hogy kiderüljön, valóban tiszta maradt-e.

A folyókat is elkezdték megtisztítani a Clean River Project keretein belül. Rocky Morrison, aki felügyeli a projektet, azt mondja, pár éve is sok tűt leltek, de most már záporoznak a fecskendők. Ők amúgy hat hajóval halásszák a Merrimack folyó 188 kilométerét.

A megoldás egyesek szerint az lehet, ha a szerhasználók több támogatást kapnak központokban, tűcsere programokat hirdetnek és biztonságos belövőhelyeket létesítenek. Santa Cruzban, Kaliforniában azzal küzdenek a tűszennyezés ellen, hogy csak az kap a tűcsere során tiszta fecskendőt, aki egy szennyezett, használt darabot visszaad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik