Nagyvilág

Önálló frakciót alakítanak a jobboldali Macron-pártiak a nemzetgyűlésben

Az Emmanuel Macron francia államfő politikáját támogatni kívánó jobboldali képviselők önálló frakciót alakítanak a nemzetgyűlésben a centrista UDI párt képviselőivel – jelentette be szerdán Thierry Solere, a csoport vezetője, aki az elnökválasztási kampányban Francois Fillon konzervatív jelölt szóvivője volt. Ezzel kettészakad a legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak. A frakció, amely így a harmadik legnagyobb erő lesz a nemzetgyűlésben, “konstruktívan lép fel a kormány azon reformjaival szemben, amelyekre az országnak szüksége van”.

A Köztársaságiak 112 mandátumot szereztek a vasárnapi nemzetgyűlési választásokon. Képviselőik közül mintegy húszan indították a frakcióalapítási folyamatot, amelyhez csatlakozott az UDI 18 képviselője. Az új nemzetgyűlés hétfőn ül össze először, a frakciók kedden alakulnak meg.

Az AFP hírügynökség szerdán jelentette, hogy távozik Emmanuel Macron francia elnök újjáalakuló kormányából a centrista Francois Bayrou, a Demokrata Mozgalom (Modem) vezetője és a párt másik politikusa, Marielle de Sarnez Európa-ügyi miniszter is, jelentette szerdán az AFP francia hírügynökség.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik