Nagyvilág

A román államfő a parlamentben hordta le a kormányt

De azt nem gondolja, hogy előrehozott választásra lenne szükség.

Románia elnöke kedden a parlamentben kijelentette: az ország mély politikai válságban van, miután százezrek tüntettek a két hónapja hatalomra került kormány törekvése ellen, amivel meggyengítené a korrupció elleni harcot. Klaus Iohannis szerint a románok többsége már azt gondolja, rossz úton halad az ország.

Romániának olyan kormányra van szüksége, amely átláthatóan működik, amely kiszámíthatóan és világosan kormányoz, nem pedig lopakodva, a sötétség leple alatt

– jelentette ki az államfő.

Bár a vitatott rendeletet visszavonták, a kormány megpróbálja meggyőzni a parlamentet, hogy fogadja el a tervet, amivel a 14 millió forintnál kisebb értékű hivatali visszaélés, illetve hűtlen kezelés elkövetői mentesülnek a büntetőeljárás alól. A tüntetések is tovább folynak, ezrek gyűltek össze este a Győzelem téren, a kormányhivatalok előtt. Kisebb számban tüntettek a kormány hívei is Iohannis hivatala előtt, azt kiabálva, hogy „takarodj, te áruló”.

Kedden a parlamentben Iohannis azt mondta: nem igaz, hogy meg akarja buktatni a legitim kormányt. „Önök nyertek, most kormányozzanak és törvénykezzenek, de nem minden áron” – mondta az államfő, miközben több képviselő azt kiabálta neki: szégyellje magát. Mások éljeneztek. Iohannis úgy vélekedett: előrehozott választásra nincs szükség.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea és Calin Popescu Tariceanu házelnök egyébként nem volt hajlandó köszönteni a parlamentbe érkező államfőt. Dragnea azt mondta: csalódott, mert Iohannis „nem állt ki az egység mellett”, és szerinte az elnöknek hagynia kellene a kabinetet kormányozni. (AP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik