Nagyvilág

Párizs olimpiai pályázatát is beárnyékolja a pénteki merénylet

Épp ma nyújtják be ünnepélyesen a pályázatukat.

A párizsi olimpiai pályázatért felelős bizottság pénteken ünnepélyes keretek között adja át 110 oldalas pályázati anyagát a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, néhány órával azután, hogy merényletkísérlet történt a francia fővárosban.

Ahogy arról beszámoltunk, a Louvre-nál machetével támadt katonákra egy merénylő, akit önvédelemből lelőttek. A történtek újra felvetik a kérdést, hogy Párizs képes lesz-e a 2024-es nyári játékok biztonságos megrendezésére.

A pályázati bizottság szerint igen: azt állítják, Franciaország rendelkezik a szükséges tapasztalattal. Utaltak a tavalyi labdarúgó Európa-bajnokságra, ami alapvetően rendben lezajlott, ha eltekintünk attól, hogy huligánok balhéztak Marseille-ben. Párizs polgármestere, Anne Hidalgo pénteken a Louvre előtt arról beszélt, hogy a világon minden nagyobb város fenyegetésnek van kitéve, de a francia fővárosban érezhető a biztonsági intézkedések hatékonysága és szükségessége.

Párizs 1924 óta nem rendezett olimpiát. A rendezés jogáért most Budapesttel és Los Angelesszel kell megküzdeniük, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szeptemberben dönt. Ennek elnöke, Thomas Bach tavaly ugyancsak hangsúlyozta, hogy Franciaország a tavalyi Eb-n megmutatta, hogy képes megbirkózni a biztonsági kihívásokkal. (AP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik