Nagyvilág

Trump külügyminisztere szerint Oroszország fenyegetést jelent

Rex Tillerson egyáltalán nem mondható oroszellenesnek, bizottsági meghallgatásán mégis kritikus hangot ütött meg.

Oroszország fenyegetést jelent – mondta Donald Trump külügyminiszter-jelöltje, Rex Tillerson az amerikai képviselőház külügyi bizottsága előtt. Meghallgatásán hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak ébernek kell lennie a Kremllel való kapcsolatok tekintetében.

Tillerson emlékeztetett arra, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, megszállta a Krím-félszigetet és Szíriában segítséget nyújtott a háborús bűncselekményeket elkövető kormányerőknek.

NATO-szövetségeseinknek igazuk van, hogy tartanak a feltámadó Oroszországtól

– állapította meg.

Pedig Tillerson, aki az Exxon Mobil vezérigazgatói székéből ül át az amerikai külügy élére, alapvetően oroszbarátnak számít: két évtizedre visszanyúló személyes kapcsolata van Vlagyimir Putyinnal, akitől 2013-ban a Barátság érdemrendet is átvehette. Vállalatvezetőként az Oroszország elleni gazdasági büntetőintézkedéseket is ellenezte.

Most ugyanakkor Trumppal ellentétben Tillerson egyáltalán nem próbálta bagatellizálni azt a vádat, hogy Oroszország beavatkozott az amerikai elnökválasztásba.

Miközben Oroszország tiszteletet követel magának és jelentős szereplő akar lenni a globális színtéren, közelmúltbeli tevékenysége semmibe vette az amerikai érdekeket

– jelentette ki a leendő külügyminiszter. (New York Post)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik