Nagyvilág

Hihetetlen jelenetek Trump elnökjelölő gyűlésén

Látható örömmel alázta meg Donald Trumpot egykori legfőbb riválisa, a Republikánus Párt konvencióján elmondott beszédében.

Ha a republikánus vezetés abban reménykedett, hogy a clevelandi elnökjelölő gyűlésükön be tudják bizonyítani az egész ország előtt, hogy a párt egységesen és teljes mellszélességgel kiáll elnökjelöltje, Donald Trump mellett, ezt a reményt végleg megölte Ted Cruz. A texasi szenátor ugyanis példátlan módon nem volt hajlandó kimondani, hogy támogatja pártja elnökjelöltjét, óriási botrányt okozva ezzel – és elérve, hogy ez legyen az a pillanat, amiről a legtöbbet fognak beszélni az estével kapcsolatban.

Ted Cruz azután lépett színpadra, hogy az előválasztások alatt kemény küzdelemet folytatott Donald Trump ellen, mint az utolsó republikánus politikus, aki állva maradt a minden más riválisát a földbe döngölő New York-i milliárdossal szemben. A konzervatív texasi szenátor nagy ovációt kapott, amikor megjelent a delegáltak előtt, hogy elmondja beszédét, de amikor végzett szónoklatával, már dühös fújolások és üvöltözések kíséretében volt kénytelen távozni. Mert gyakorlatilag több millió ember szeme láttára alázta meg pártja elnökjelöltjét.

“Szavazz a lelkiismereted alapján”

Cruz mindössze egyetlen egyszer mondta ki Trump nevét, még beszéde elején, amikor közölte: “Gratulálok Donald Trumpnak, hogy előző este elnyerte a jelöltséget”.

Majd ezzel a lendülettel el is feledkezett róla, és belekezdet egy, a konzervatív értékrendről szóló beszédbe. A közönségnek egy idő után már kezdett gyanús lenni, hogy hiába várnak arra, hogy a texasi szenátor kiálljon Trump mellett, majd ez teljesen nyilvánvalóvá vált, amikor – a jelenlévők helyett a kamerákba nézve, a tévénézőkhöz szólva – kijelentette arra kért “mindenkit, aki figyel”, hogy “ne maradjatok otthon novemberben”, és “szavazzatok a lelkiismeretek alapján”.

Ez volt az a pillanat, amikor a teremben elszabadultak az indulatok. A közönség soraiban hangos fújolás kezdődött, miután teljesen nyilvánvaló vált, hogy Cruz nem hajlandó támogatásáról biztosítani Trumpot. Cruz pedig, mintha pontosan erre a reakcióra számított volna, mosolyogva nézte a felzúdulást, láthatóan élvezve a helyzetet, hogy odaszúrhatott Trumpnak.

Cruz ezután folytatta a beszédét, amit a “Trumpot akarjuk” skandálások és a termet megtöltő dühös bekiabálások mellett mondott el. Közben a republikánus elnökjelölt is érzékelte, hogy itt bizony nagy a baj, és Trump váratlanul megjelent a teremben, láthatóan azért, hogy elvonja a figyelmet Cruzról, aki fütyülések, fújolások és kevés biztató ováció mellett fejezte be szónoklatát, és vonult le a színpadról. Miközben Trump családja fagyott arccal nézte a jelenetet.

A Trump-család arckifejezése Cruz beszéde után jól jellemzi a hangulatot:

A CNN beszámolója szerint a delegáltakat annyira felháborította Cruz beszéde, hogy feleségét, Heidi Cruzt biztonságiak gyűrűjében kellett kimenekíteni a teremből, a texasi szenátort pedig a színfalak mögött szidták párttársai, “szégyentelennek” nevezve a politikust, és “undorítónak” amit tett. Egy magas rangú republikánus tisztségviselő olyan dühösen üvöltözött vele, hogy le kellett fogni.

Maga Trump a Twitter-oldalán reagált, közölve, hogy két órával korábban látta Ted Cruz beszédét, de mégis hagyta, hogy beszéljen, hozzátéve: “Nem nagy ügy.”

Cruz – aki nagyon úgy nézett ki, mintha ezzel beszéddel már a 2020-as elnökválasztásra készülne – köztudottan személyesen megveti (de talán használhatjuk a gyűlöli szót is) Trumpot, ami nem csoda. A két jelölt vérre menő küzdelmet folytatott a republikánus elnökjelölti címért, és vetélkedésük igazi mélypontra süllyedt, amikor Trump Cruz feleségét támadta, és arra utalgatott, hogy Cruz apjának köze lehetett a John F. Kennedy ellen elkövetett merénylethez. Cruz pedig  „beteges hazudozónak”, valamint „önimádónak” nevezte az üzletembert, aki szerinte teljesen amorális, aki számára „az erkölcs nem létezik”.

Mindenki mást elnyomott

A szervezők terve szerint a szerda estének Trump alelnökjelöltjéről kellett volna szólnia, de Cruz teljesen elnyomta Mike Pence indianai kormányzó beszédét, amiben formálisan elfogadta az alelnökjelölti pozíciót. De Trump fiának, Ericnek jól fogadott szónoklata is áldozatául esett a texasi szenátor akciójának. Mindennél jobban mutatja, mennyire jól sikerült ellopnie a rivaldafényt a tény, hogy a Google adatai szerint Ted Cruz volt az, akire a legtöbben rákerestek a neten.

Ted Cruz ráadásul előtérbe helyezte azt, amit a pártvezetés mindenképpen igyekezett volna eltakarni: hogy a Trump jelöltsége miatt a Republikánus Párt minden, csak nem egységes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik