Nagyvilág

Ecuador londoni követségén hallgatnák ki a svédek Assange-t

Az ecuadoriak négy éve ezt kérik.

A svéd hatóságok kérvényt intéztek Ecuadorhoz, hogy találkozhassanak a WikiLeaks alapítójával, aki az ország londoni diplomáciai képviseletén talált menedéket. Julian Assange négy éve él a követségen – ha kitenné onnan a lábát, kiadnák Svédországnak, ahol nemi erőszakkal vádolják, és attól tart, hogy ezután átadnák az Egyesült Államoknak, ahol diplomáciai iratok kiszivárogtatása miatt vonnák felelősségre.

Az ecuadori külügyminiszter azt mondta: jogi biztosítékokat kérnek, mielőtt hozzájárulnának ahhoz, hogy a svéd ügyészek a követségen kihallgassák Assange-t. Ugyanakkor rámutatott: országa négy éve kéri, hogy ez történjen, és üdvözli, hogy erre megjött a politikai akarat. Korábban a svédek elutasították ezt a kérést, pedig bevett gyakorlat, hogy külföldön hallgatják meg egyes ügyek gyanúsítottjait.

Ha nem ejtik a svédek a vádat Assange ellen, 2020-ig kell a követségen maradnia, mert ekkor évül el az ügye. A külügyminiszter szerint azonban nem megoldás, hogy ezt kivárják, mert a szivárogtatónak rossz az egészségi állapota a bezártság miatt. (The Guardian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik