Külföld
London, 2016. február 5.
Julian Assange, a WikiLeaks oknyomozó internetes portál ausztrál alapítója egy ENSZ-emblémás dokumentumot mutat Ecuador londoni nagykövetségének erkélyén 2016. február 5-én. Ezen a napon az ENSZ önkényes fogva tartással foglakozó munkacsoportja azt közölte, hogy Assange-t három éve "önkényesen tartják fogva" a követségen, és ezért Nagy-Britannia és Svédország kárpótlással tartozik neki. (MTI/AP/PA/Yui Mok)

Assange az ecuadori követség erkélyéről beszélt a történelmi győzelméről

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 05. 19:56

Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató oldal ausztrál alapítója pénteken Ecuador londoni nagykövetségének erkélyéről köszöntötte az utcán várakozó támogatóit, és “történelmi győzelemként” értékelte a pénteken közzétett, az ő pártját fogó ENSZ-véleményt.

A világszervezet önkényes fogva tartással foglalkozó munkacsoportjának (WGAD) öt független szakértője közül három arra jutott, hogy Assange-t lényegében “önkényesen tartja fogva” Nagy-Britannia és Svédország. A két ország “véget kell, hogy vessen” a 2012 júniusában Ecuador londoni nagykövetségére menekült Assange fogva tartásának, és “kárpótlásban kell őt részesíteniük”, hangsúlyozták.

Ez a döntés a nemzetközi emberi jog alapján született, mondta csupán kis számban megjelent híveinek az erkélyről mondott beszédében Assange.

A brit és a svéd hatóságokra utalva figyelmeztetett: bűnvádi következményekkel számolhatnak azok, akik megsértik a nemzetközi emberi jogi egyezményeket.

Svéd és brit tisztségviselők azonnal visszautasították a WGAD állásfoglalását, erről bővebben itt olvashat.

Ugyancsak pénteken bírálta az ENSZ-testület állásfoglalását annak a svéd nőnek az ügyvédnője, aki nemi erőszakkal vádolja Assange-t.

Az ENSZ munkacsoportja “nyilvánvalóan nincs tudatában annak, hogy a nemi erőszak az emberi jogok egyik legdurvább megsértése”, mondta az ügyvédnő, Elisabeth Fritz. Hozzátette: megkönnyebbülve értesült arról, hogy az ENSZ véleményezésének nincs törvényi kötelező ereje. Az ügyvédnő szerint védencét sérti, hogy – az ENSZ szakértői szerint – még kárpótlást is kellene kapnia egy olyan, nemi erőszakkal gyanúsított férfinak, aki öt éven át szándékosan tartotta magát távol az igazságszolgáltatástól.

Assange-nak szednie kellene a cókmókját, távozni a követségről és együttműködni a rendőrséggel meg az ügyészséggel, mondta Fritz.

Kiemelt kép: MTI/AP/PA/Yui Mok

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.