Nagyvilág

Elmarasztalták az amerikai katonákat, akik lebombáztak egy kórházat

Nem működött az a rendszer, amelyen keresztül megkapták volna azoknak a létesítményeknek a koordinátáit, amelyeket nem támadhatnak.

Elmarasztalták az Egyesült Államok hadseregének 16 tagját, akik részt vettek az afganisztáni Kunduz kórházának tavalyi lebombázásában. Legalább 42-en haltak meg a támadásban, de a legsúlyosabb büntetés a felfüggesztés volt, amit kiszabtak az eset miatt, büntetőeljárás senki ellen nem indult.

A Pentagon álláspontja szerint a kórház bombázása nem háborús bűncselekmény, mert nem szándékosan történt. Azt is közölték, hogy az Orvosok Határok Nélkül szervezet kórháza rajta volt azon a listán, ami a nem megtámadható célpontokat rögzíti, de a támadást végrehajtó katonák ehhez a listához nem fértek hozzá.

Nem rendszerszintű, hanem egyszeri hibáról van szó – mondta a Központi Parancsnokság tábornoka, Joseph Votel. A bombázáshoz használt repülőgépen nem működött az a rádióberendezés, amelyen keresztül értesülhetett volna a személyzet arról, hogy mit nem támadhatnak. (Independent)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik