Élő Nagyvilág

Trump és Clinton napja volt a szuperválasztás

Tucatnyi államban tartottak előválasztásokat kedden az Egyesült Államokban. Az úgynevezett szuperkedd a republikánusoknál Donald Trump, a demokratákánál Hillary Clinton napja volt.

Trump a magyar idő szerint szerda reggel fél hatkor meglévő adatok szerint hat államban végzett az élen, Ted Cruz kettő, míg Marco Rubio egy győzelmet irhatott ma a neve mellé. Ezzel Trump megerősített vezető pozícióját, és egyre inkább megállíthatatlannak tűnve vághat neki a következő megmérettetéseknek.

Clinton a fél hatos adatok szerint hét államban nyert, míg Sanders négy államban. Ezzel nem dőlt el a verseny, de a volt külügyminiszter megerősödve indulhat neki a további előválasztásoknak. Magabiztosságát mutatja, hogy győzelmi beszédében már nem is Sandersszel, hanem inkább Trumppal foglalkozott, mintha már elnökjelöltként küzdene a republikánus jelölt ellen.

Virginiáért aggódó nyúl

Nincs az az isten, ami az ólban tudja tartani a törpenyulamat, ha épp X-faktor vagy bármilyen választás megy a tévében. Most is lekuporodott, és lerágja a karmait, pedig csak a 2008-as eredményeket mutatják Virginiában a CNN-en.

Benito Virginiáért izgul. #supertuesday

Zoltán Molnár (@julien_abbe) által közzétett fénykép, 2016. Márc 1., 17:04 PST

A Nap Képe!!!

Cardboard cut outs of the faces of three candidates for the Republican nomination for the 2016 US Presidential election (L-R) Ted Cruz, Donald Trump and Marco Rubio, are seen set up on urinals in a pub in London on March 1, 2016 as part of an informal poll for customers to log which they dislike the most. Part of the satirical television show The Last Leg, customers at the pub are able to choose which urinal to use and then log their poll on a list on the wall afterwards. / AFP / JUSTIN TALLIS
Ted Cruz, Donald Trump és Marco Rubio egy londoni pub vécéjében – lehet választani, kit utálnak jobban a vendégek

Sanders elterjesztette a szocdem vírust

Fontos megemlítenie Sandersnek a beszédben, hogy a média elhallgatja szerinte, hogy nem a győztes mindent visz elve érvényesül a mai államok zömében. A legfontosabb, hogy egy csomó delegáltat nyerhet. Ezzel gyakorlatilag előremenekül a mai vereségek miatt. Mindenesetre Sanders kitart az osztályharca és a világbéke mellett, hosszan ünnepli is ezért a vermonti sokaság.

Nagyon büszke vagyok rá, hogy elvihettem az értékeimet az egész országba.

Így folytatja, majd megköszöni mindenkinek a szurkolást.

Komoly poén a Daily Show-tól


“Az első eredmények szerint Bernie Sanders jól szerepelt Vermont fekete szavazójánál”

Vermont lakosság ugyanis 96 százalékban fehér. És Sandersnek komoly gondjai vannak a fekete szavazók körében, amin változtatnia kéne, ha meg akarja nyerni az előválasztást Clintonnal szemben, aki nagyon viszi a fekete szavazókat.

Sanders fülkeforradalomról üvölt

Sanders meg is tartotta első beszédét ünneplő tömeg előtt nagyon hamar, már az első pár állam eredményeinek projekciói után. Essex Junction, Vermont a helyszín, azt mondja, öröm hazatérnie. Szerinte ez a kampány nem az elnök megválasztásáról, hanem Amerika megváltoztatásáról szól. Újra a szocialista szöveget nyomatja, hogy egy embernek egy szavazata legyen, ne érjen a milliárdosok szava többet, ne legyen korrupt a kampányfinanszírozás.

Ezt folytatja hangos fújolás közepette: elmondja, hogy hiába dolgoznak sokan 2-3 állásban, a tőke úgyis a legfelső 1 százalékhoz megy. Az igazságügyet is meg akarja reformálni, hogy ne legyen a világon itt a legtöbb ember börtönben. Inkább az oktatásba akar befektetni, mint a börtönökbe. A klímaváltozást kamunak tartó republikánusokat említi, ki is fújolja a közönség őket, majd megjegyzi, a tudomány tisztán elmondta, mi a helyzet. Ezért terve szerint a fenntartható fejlődésbe és megújuló energiaforrásokba kell fektetni.

Szerinte az establishment azt gondolja róla, túl nagyban gondolkodik, pedig nem. Ha már itt tartunk, az egészségügyi ellátás mindenkinek jár. Kellenek főiskolák és egyetemek a tömegeknek is – folytatja. Politikai forradalom lesz itt, jelenti ki nem cicózva (majdnem fülkeforradalmat mond, jaj!). Sorolja a rasszokat, hogy fehérek, feketék, latinók, ázsiaik egyesülnek a szabadságban, ahogy a melegeket se rekesztik ki. Donald Trump kirekesztésére is nemet mond.

Őszinteség? Tapasztalat? Beyoncé!!!

Nagyon fontos felmérést készítettek a Daily Show emberei a demokratáknak, ami alapján érthető Barack Obama menetelése a 2008-as és 2012-es választásokon is. Az a kérdés odalent, hogy mi az a tulajdonság, ami a legfontosabb egy elnökben. A válaszok: őszinteség (30%), tapasztalat (30%), személyes barátság Jay Z-vel és Beyoncéval (40%). Sajnos az nem derül ki, reprezentatív-e felmérés, illetve mekkora mintán végezték el.

Clinton-Sanders 2:1

Sanders már behúzott egy államot, magát a saját államát, Vermontot, míg Clintonnak kettő jött össze eddig a CNN előrejelzése szerint: Virginia és Georgia. Az AP is hasonlóan számolt.

Clinton győzelmekkel kezd

Georgia és Virginia és Hillary Clintont támogatta, míg Sanders elvitte saját államát, Vermontot – a CNN és az AP exit-pollokon alapuló, eléggé megbízható becslése szerint.

Mit keres Clinton Floridában?

Hillary Clinton eredményváró buliját a floridai Miamiban tartja annak ellenére, hogy ma nem választ az állam. Floridában március 15-én szavaznak, de fontos és népes államról van szó sok delegálttal, és az előzetes voksolás már most elkezdődött, a CNN szerint ezért a helyszínválasztás.

Donald Trump jól indít

A CNN exit-poll eredményei szerint Trump nagyot nyert Georgiában, ahol 40 százalékkal áll az élen, messze megelőzve Ted Cruzt és Marco Rubiót, akik a szavazatok 24 és 23 százalékát szerezték meg.  Virginiában viszont már szoros versenyben van Rubióval (34-31%), míg a liberálisabb Vermontban John Kasich ohiói kormányzóval küzd az első helyért. Várni kell a hivatalos eredményekre. :(

donald cnn project

Mi történt eddig? - Republikánusok

Egy meglepetés Ted Cruz győzelemmel kezdődött a republikánusok előválasztási maratonja, Iowában sikerült az emiatt behisztiző Donald Trumpot megvernie. A lendület eddig tartott, a korbban teljesen esélytelennek gondolt Trump sorban hódította meg New Hampshire-t, Nevadát és Dél-Karolinát is, egyelőre megállíthatatlannak tűnik a lendülete.

Mi történt eddig? - Demokraták

Iowában indult az előválasztási parádé, ami rögtön brutálisan szoros eredményt hozott Hillary Clinton és Bernie Sanders között, de végül paraszthajszállal Clinton nyert. New Hampshire-ben, kvázi otthon Sanders magabiztosan vágott vissza, kétség sem fért a győzelméhez. Ezt nem tudta Nevadában és Dél-Karolinában megismételni, ez utóbbi államban a volt first lady és külügyminiszter leradírozta őt.

Olvasói sztorik