Nagyvilág

Trump és Clinton ma nagy győzelem elé néz

Elérkezett az amerikai elnökválasztás eddigi legfontosabb napja, a szuperkedd. Elmagyarázzuk, miért is olyan szuper.

Donald Trump olyan nagyszabású győzelem elé néz, amire mindenki azt gondolta, szinte lehetetlen. Miután egymás után három előválasztásból is nyertesen került ki, a Republikánus Párt vezetőségét rémülettel eltöltő milliárdos még több győzelmet írhat a neve mellé, ahogy tucatnyi államban tartanak egyszerre előválasztásokat. Ezzel olyan előnyre tehet szert riválisaival szemben, hogy megállíthatatlan lehet a republikánus elnökjelöltségért folyó, egészen nyárig tartó küzdelemben.

Közben a demokratáknál Hillary Clinton is megerősítheti helyzetét, egyedüli kihívója, Bernie Sanders vermonti szenátorral szemben. Ugyan New Hampshire-ben a volt külügyminiszter alulmaradt a szociáldemokrata politikussal szemben, Nevadában már megelőzte, Dél-Karolinában pedig brutális vereséget mért rá, köszönhetően a spanyolajkúak, valamint a feketék támogatásának. Ma ezt a győzelmi sorozatot folytathatja a demokrata pártvezetés támogatását élvező Clinton, megerősítve vezető pozícióját.

Mi az a szuperkedd?

Az idén március elsejére eső szuperkedd az egyik legjelentősebb napnak számít az amerikai elnökválasztási naptárban. A „szuper” jelzőt azért érdemelte ki, mert egyszerre tucatnyi államban tart előválasztásokat a Demokrata Párt és a Republikánus Párt. Valamint azért, mert ez az a nap, amikor egy jól szereplő jelölt akár a végső győzelmet is bebiztosíthatja magának a két párt elnökjelölti címéért folyó versenyben. A republikánusoknál ugyanis majdnem a felét meg lehet szerezni a győzelemhez szükséges delegáltaknak, míg a demokratáknál a delegáltak nagyjából egyharmada a tét.

Jó, de kik azok a delegáltak?

A két nagy párt hivatalosan a nyári országos elnökjelölő gyűlésen dönti el, hogy ki lesz az elnökjelöltjük. A döntést az egyes államokból odaküldött delegáltak hozzák meg. A már egy hónapja tartó előválasztásokon az emberek valójában arról döntenek, hogy azok a delegáltak melyik jelöltre adják le szavazatukat a gyűlésen.

Az alábbi videón Kentucky állam delegáltjai jelentik be, hogy kire adják szavazatukat a Republikánus Párt 2008-as elnökjelölő gyűlésén:

Mennyi delegált kell a győzelemhez?

A republikánusoknál 1237 delegált szavazata szükséges az elnökjelölti cím megszerzéséhez. A demokratáknál ez a szám 2383.

Mennyi delegáltról döntenek ma?

A republikánusoknál 595 delegált szavazatát szerezhetik meg a jelöltek, azaz majdnem a felét a győzelemhez szükséges számnak. A demokratáknál 865 delegált sorsáról döntenek a választók, azaz a győzelemhez szükséges mennyiség nagyjából harmadáról.

Hány államban döntenek ma?

A republikánusok és a demokraták is 11 államban hoznak döntést. Alaszkában csak a republikánusok, Coloradóban csak a demokraták, és mindkét párt ezekben: Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont és Virginia.

A nyertes minden delegáltat visz?

Nem. A jelöltek a rájuk leadott szavazatok arányában szerezik meg a delegáltakat. Ennek pontos szabályai államonként változnak.

Csak a delegáltak nagy száma miatt fontos a szuperkedd?

Nem. Azzal, hogy egyszerre ilyen sok államban kell választási harcot vívni, jól le lehet mérni, hogy a jelöltek mennyire tudnak lefolytatni egy nagyobb, országos kampányt. Valamint azt is, milyen széles választói réteget tudnak maguk mellé állítani. Így a csak egy-egy államban népszerű jelöltek végleg kieshetnek a versenyből, még akkor is, ha egy-két korábbi előválasztáson jól szerepeltek.

Akkor ezzel véget is ér verseny, és győzteseket hirdetnek?

Korántsem. Az teljesen biztos, hogy egy jelölt sem fogja megszerezni a végső győzelemhez szükséges delegáltszámot, és az előválasztások folytatódni fognak. Csak akkor lenne már most meg az elnökjelölt, ha a gyengébben szereplő jelöltek úgy éreznék, már nincsen semmi esélyük a győzelemre, és úgy döntenének, már értelmetlen folytatni a sok millió dollárt felemésztő küzdelmet, és visszalépnének.

Donald Trump (középen) és a még versenyben maradt republikánus jelöltek egy televíziós vitán

Bár a republikánusoknál Trump várhatóan nagy győzelmet arat, ellenfelei biztosan nem fogják feladni a küzdelmet ellene.

  • Kivéve a teljesen reménytelen küzdelmet folytató Ben Carsont, aki várhatóan ki fog szállni a versenyből.
  • Nagy nyomás lesz a szintén esélytelennek számító John Kasich ohió kormányzón: ha úgy dönt visszalép, Ted Cruz texasi szenátornak és a pártvezetés által preferált Marco Rubio floridai szenátornak is nagyobb esélye lehet, hogy legyőzze Trumpot.
  • Cruz és Rubio azonban biztosan megy tovább, hogy megpróbálják megállítani a Republikánus Pártot felbolygató milliárdost.

A demokratáknál Clinton várhatóan nagy győzelmet arat a déli államokban, míg Sanders abban bízhat, hogy nyertesen kerül ki a liberálisabb szavazóbázissal rendelkező államokban tartott előválasztásokból. A vermonti szenátor kampányának elég sok pénze van ahhoz, hogy folytatni tudja a küzdelmet Clintonnal szemben, és egészen addig nem száll ki a versenyből, amíg csak egy kicsi esélye is van a győzelemre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik