Nagyvilág

Észak-Korea még a telefonzsinórt is elvágta Dél felé

Dél-Korea szerint nem elképzelhetetlen, hogy Kim Dzsong Un rezsimje katonai bázist csinál a keszongi ipari parkból.

Dél-Korea az áram- és vízellátást is megszüntette az Észak-Korea területén működő keszongi különleges ipari övezetben, egy nappal azután, hogy az északi rezsim kiutasította onnan a dél-koreai dolgozókat és elrendelte a komplexum katonai átvételét. A keszongi ipari övezet a két Korea közötti együttműködés szimbóluma volt: a déli cégek olcsó munkaerőhöz, az északi rezsim pedig valutaforráshoz jutott általa.

Az ellentétek azután éleződtek ki, hogy Észak-Korea rakétát lőtt fel, amit az ENSZ tiltott ballisztikus rakétakísérletnek minősített, előtte pedig nukleáris kísérleti robbantást hajtottak végre.

Fotó: Europress

Észak-Korea azt is bejelentette, hogy lezárták a keszongi ipari övezetbe vezető autóutat, és megszakították a határon átmenő kommunikációs vonalakat. Az al-Dzsazíra által megszólaltatott elemzők szerint

az elmúlt több mint húsz évben nem volt ilyen rossz a két Korea közti viszony.

A dél-koreai védelmi minisztérium szerint az sem elképzelhetetlen, hogy az ipari komplexum területén katonai bázist hoznak létre az észak-koreaiak. Mindenesetre a déli cégek nem hozhatják el az elkészült árut és a gyárak berendezéseit sem.

Szöuli közlés szerint azért döntöttek az ipari park termelésének felfüggesztése mellett, hogy Észak-Korea az innen származó keményvaluta-bevételt ne fordíthassa nukleáris- és rakétaprogramjának folytatására. Az északi újraegyesítési bizottság ugyanakkor közölte:

a döntést, mellyel Dél-Korea az utolsó összekötő kapcsot is felszámolta, hadüzenetként értékelik.

A keszongi ipari övezet egyébként tavaly 54 ezer észak-koreai munkást foglalkoztatott és 124 dél-koreai cég gyártott itt különféle tömegtermékeket – például karórákat vagy zoknikat. (al-Dzsazíra)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik