Des Moines, 2016. január 29.
Rand Paul kentucky-i szenátor, Chris Christie New Jersey-i kormányzó, Ben Carson nyugdíjas idegsebész, Ted Cruz texasi szenátor, Marco Rubio floridai szenátor, Jeb Bush volt floridai kormányzó és John Kasich ohiói kormányzó (b-j) a Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó politikusok utolsó televíziós vitáján Iowa állam fõvárosában, Des Moinesban 2016. január 28-án. Donald Trump amerikai üzletember a Fox televíziós csatornával zajló nézeteltérései miatt nem vett részt a vitában. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Külföld

Donald Trump mellől újabb ellenfek hullottak ki

24.hu
24.hu

2016. 02. 10. 18:08

Chris Chritie a hivatalos kommüniké szerint még csak morfondírozik a visszalépésen, miközben Carly Fiorina tényleg felfüggesztette a kampányt. Már csak heten maradtak.
Korábban a témában:

Kiszáll a republikánus elnökjelöltségért vívott harcból Chris Chritie New Jersey-i kormányzó – írja a Sky News. Azután döntött a visszalépésről, hogy Iowában sem tört át, de a New Hampshire-i előválasztáson is csak hatodik lett.

Most azt mondta, hazatér, és vesz egy mély levegőt, mielőtt eldönti, mi legyen a politikai jövőjével. Szóvivője ugyanakkor azt mondta, még nem született döntés a visszalépésről. A fő gond a Sky szerint az volt, hogy Christie kemény, tökös, igazmondó fickónak próbálta beállítani magát, de ebben a kategóriában elhomályosította őt Trump.

Nem tett jót neki az a gesztus sem, amikor a 2012-es pusztító viharok idején államába látogató Barack Obama elnököt megölelgette. Egy vizsgálat is tart ellene, azt próbálják kideríteni, miért záratta le 2013-ban a George Washington híd sávjait gigadugót okozva. A gyanú szerint egy helyi polgármester felé volt ez bosszú, aki nem támogatta az újraválasztását.

Mindenesetre sok lap tényként kezeli, hogy most már csak nyolcan maradtak a republikánusoknál versenyben.

Frissítés: Fiorina is kampec

Pontosabban már csak heten vannak: az utolsó női jelölt is kiszállt a versenyből a republikánus oldalon, miután Carly Fiorina is bejelentette, felfüggeszti kampányát – írja a New York Times. Közleményében bejelentette, a polgárokért harcolt eddig is, és a nagyokat, erőseket, gazdagokat kiszolgáló politikai osztály ellen (vö. a Hewlett-Packard vezére volt). Hozzátette, továbbra is a polgári kormányzás visszaállítása lesz a fő célja, csak ugye már nem jelöltként.

A 61 éves Fiorinát direkt Hillary Clinton ellensúlyozására bíztatták indulásra, így olyan republikánus is támadhatta a demokrata jelöltet, akinek nem róható fel a szexizmus. De miután a tévévitákból se jött ki különösen jól, az előválasztásokon is leszerepelt, így már nem volt értelme folytatnia.

(Christie a fenti képen balról a második úriember, Fiorina nincs a fotón.)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

ALEPPO, SYRIA - FEBRUARY 10: Syrians, flee the attacks of Syrian and Russian air forces wait in a queue to receive food, distributed by a Turkish NGO IHH Humanitarian Relief Foundation, as they shelter at tents and try to live their lives with humanitarian aid send by Turkey, UNHCR and other Turkish Humanitarian aid organizations, close to the Bab al-Salameh border crossing on Turkish-Syrian border near Azaz town of Aleppo, Syria on February 10, 2016. Fatih Aktas / Anadolu AgencyOroszország szerint a törökök hozzáláttak Szíria elfoglalásához
French Foreign Affairs Minister Laurent Fabius walks through the entrance hall of the Elysee palace following the weekly cabinet meeting on February 10, 2016. Fabius said on February 10 he was leaving the government. Fabius, whose departure has long been rumoured, replied "yes" when journalists asked if he was taking part in his final cabinet meeting on after four years in the job. AFP PHOTO  / STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / STEPHANE DE SAKUTINKipakolt a távozó francia külügyminiszter