Nagyvilág

A szakadárok rabokat adtak át az ukrán hatóságoknak

Átadott tizennyolc börtönbüntetését töltő elítéltet a keleti-ukrajnai szakadár Donyecki Népköztársaság (DNK) az ukrán hatóságoknak, közölte pénteken Olekszij Rjazanov, a szakadárok “büntetés-végrehajtási szolgálatának vezetője”.

Rjazanov elmondta, egyelőre nincs szó arról, hogy az ukrán hatóságok is elítélteket adjanak át a szakadároknak. A TASZSZ orosz hírügynökség által ismertetett nyilatkozatából nem derült ki, hogy az őrizeteseket hol adták át az ukrán büntetésvégrehajtás képviselőinek.

A pénteken átadott (és az ukrán hatóságok által korábban elítélt) őrizetesek a szakadár területen töltötték büntetésüket, de kérték átszállításukat a kijevi kormány fennhatósága alatt álló területre.

Olena Radomszkaja, a szakadárok ügyvivő “igazságügyminisztere” elmondta, hogy az elítéltek javarészt Nyugat-Ukrajnából származnak, rokonaik nem tudták őket látogatni, és postai úton sem tudtak érintkezni velük.

Radomszkaja elmondta azt is, hogy a szakadárok korábban mintegy 50 másik elítéltet már átadtak a kijevi hatóságoknak, akik közül kilencet kiadtak más országoknak, köztük Oroszországnak, Üzbegisztánnak és Kazahsztánnak – olvasható a 62.ua hírportálon.

A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus 2014-ben tört ki az ukrán haderő és az oroszbarát szakadárok között, miután Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet. A konfliktus békés rendezéséről tavaly februárban Minszkben megállapodást kötöttek, de az egyezménynek nem sikerült teljesen érvényt szerezni.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik