Nagyvilág

Boldogtalanságban fulladoznak az EU bús vezetői

David Cameronnak a saját párttársait, Donald Tusknak pedig az európai vezetőket kell meggyőzni a britek EU-ban maradása érdekében.

Egy, a brit-EU tárgyalásokra közelről rálátó forrás azt mondta a BBC-nek, a tagországok vezetői nem fogadták kitörő lelkesedéssel David Cameron és Donald Tusk megállapodását. Az Európai Bizottság elnökeként Tusk kemény tárgyalások elé néz a tagállamok vezetőivel, ami bonyolult lesz a forrás szerin, mert “sok a frusztráció és az aggodalom”.

A legfőbb gond persze az, hogy a brit miniszterelnök ki akarja lobbizni, hogy a Nagy-Britanniába külföldről érkező munkavállalók évekig alig kapjanak bármilyen állami juttatást, segélyt. Cameron szeretné elérni, hogy EU-s jogszabályok elfogadását blokkolhassák a tagállamok, valamint védeni akarja a nem eurózóna-tag államokat.

Ezt nem lesz egyszerű leTuskolni

Több EU-tag szerint azonban ezek elfogadhatatlan feltételek ahhoz, hogy Cameron és konzervatív pártja támogassa a kiírandó brit EU-tagsági népszavazást és a kilépés ellen kampányoljon. Tusk egy február 18-19-i csúcson akarna pontot tenni az egész kérdésre, addig akar egyeztetni a szereplőkkel.

Közben Cameronnak otthon is kemény a dolga, nem nyilatkozhat a pártból senki, amíg haza nem tér a Downing Streetre, ami azért nem egyszerű kör, mert sok párttag ellenzi az EU-tagságot. A következő napokban Cameron Londonban fogadja majd puhítás céljából Tuskot, Robert Fico szlovák, Alekszisz Ciprasz görög, Stefan Löfven és Charles Michel belga kormányfőt is, részben a szír donorkonferencia miatt. Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével is leülnek majd egy teára.

Cameron szerdán két órán át győzködte párttársait, a derék torykat, akik abban sem hisznek, hogy működni fog a vészfél, más kifejezéssel piros lap metódus: hogy bizonyos mennyiségű tagállam összefogása blokkolhat egy EU-s jogszabályt. Egyikük azt mondta, ez olyan lenne, mintha egy bírói ítéletet egy focimeccsen 14 emberrel kéne konzultálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik