Nagyvilág

Teljesítette Irán az atomalkut

Nincs többé reaktormag Arakban, mehet a helyére a beton, boldog lehet a nyugati közvélemény. Közel az iráni atommegállapodás megvalósulása.

Irán kiszerelte az araki atomerőművének reaktormagját, és napokon belül teljesítheti a nagyhatalmakkal tavaly kötött atommegállapodás további feltételeit is – közölte John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán.

Kerry értékelését Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes, illetve névtelenül nyilatkozó kormányzati és diplomáciai források is megerősítették. Várhatóan a hétvégén fogják bejelenteni a Teherán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország) által kötött megállapodás életbe lépését.

Hétvégén jöhet a nagy bejelentés

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pénteken teszi közzé a megállapodás végrehajtásáról szóló jelentését, amiben várhatóan megerősíti, hogy Teherán eleget tett a követelményeknek. Aragcsi elmondta, hogy Frederica Mogherini, a tárgyalásokat koordináló Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai képviselője és Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter szombaton vagy vasárnap jelenthetik be az alkuban foglaltak teljesítését.

Az amerikai külügyminiszter a washingtoni Nemzetvédelmi Egyetemen tartott beszédében azt állította, hogy az egyezmény “végrehajtásának napja, amely napon Irán bizonyítja, hogy megfelelő mértékben korlátozta nukleáris programját és megkezdődhet a szankciók feloldása, nagyon hamar el fog jönni, valószínűleg a következő napokban”.

Jöhet a bejelentés és a beton

Azt is elmondta: az előző nap az iráni külügyminiszter közötle vele, hogy kiszerelték az araki erőmű magját, és “a következő órákban betonnal fogják kiönteni és megsemmisítik”. Az araki reaktormagról az utóbbi napokban ellentétes információk jelentek meg. A Fársz iráni hírügynökség hétfőn jelentette, hogy kiszerelték és betonnal öntötték ki, de másnap az Iráni Atomenergia-ügynökség ezt cáfolta, bár közölte, hogy a napokban meg fog történni a művelet.

A nehézvizes erőmű átalakítása az Irán és a nagyhatalmak között született megállapodás része, és azt szolgálja, hogy a létesítményben ne lehessen atomfegyverben is felhasználható plutóniumot előállítani. A júliusi megállapodás értelmében Iránnak az erőmű átépítése mellett jelentősen csökkentenie kell urándúsító centrifugái számát, valamint át kell adnia dúsítotturán-készletének tetemes hányadát Oroszországnak, amiket már meg is tett.

Amint a NAÜ megerősíti, hogy mindez megtörtént, a nemzetközi közösség feloldhatja azokat a szankciókat, amiket tíz éve róttak ki Iránra a nyugati országok. Az intézkedések eltörlésével feloldhatják a zárolás alól Irán külföldi vagyonát, aminek értéke mintegy 100 milliárd dollárra (az iráni GDP nagyjából negyedére) rúg. A lépés lehetővé teszi Teherán számára a nemzetközi áru-, nyersanyag- és pénzpiacokra való visszatérést, ami jelentős lökést adhat a megtépázott iráni gazdaságnak – írja a BBC.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik