Külföld
An Iranian woman stands next to a wall of the former US embassy painted with a gun and evoking the US flag on November 4, 2014 in Tehran where takes place a demonstration to mark the anniversary of its storming by student protesters that triggered a hostage crisis. Thousands of Iranians shouted "Death to America" during the demonstration, 35 years after Islamist students stormed the embassy compound, holding 52 American diplomats hostage for 444 days. AFP PHOTO/ATTA KENARE / AFP / ATTA KENARE

A harc, ami a varrások mentén tépheti szét a világot

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

¯\_(ツ)_/¯. 2016. 01. 05. 19:41

Az elmúlt napokban újra felfordult a Közel-Kelet. Már amennyiben felfordulásnak lehet nevezni a nagy káoszt a kis káoszhoz képest. 2016 mindenesetre erősen indult, ha veszekedő arabokról és perzsákról van szó.

 • Szaúd-Arábia egy nap alatt annyi embert végzett ki, mint az Egyesült Államok évente szokott. De nem is ez volt a baj.
 • Hanem az egyik kivégzett. Nimr al-Nimr egy síita hitszónok volt.
 • 2012-ben ítélték el, miután az arab tavasz hatására tüntetni kezdtek a síiták az ország keleti részén. Azt mondták, al-Nimr erőszakra buzdított. Lefejezték.
 • A síita közösség felháborodott.
 • Irán megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Szaúd-Arábiával, és fordítva.
 • Bahrein és Szudán pedig Iránnal.
 • Irak pedig Szaúd-Arábiával készül ugyanerre.
 • Irán és Szaúd-Arábia között megszűnt a légiközlekedés.
 • Mindenki kikelt mindenki ellen.
 • Iránban megrohamozták a szaúdi konzulátust. Molotov-koktélokat dobáltak, majd az épületbe is betörtek.
 • Tombol a szektariánus erőszak a Közel-Keleten.

De miért is estek ők egymásnak?

Már megint a síita-szunnita ellentéthez kell visszamennünk. Az arab világ négyötöde szunnita, egyötöde síita. Jobban utálják egymást, mint a radikálisok a keresztényeket, vagy a zsidókat, pedig nem mindig volt ez így. Vegyük sorra a különbségeket:

 • 1300 évvel ezelőtt a muszlimok egy csoportja úgy döntött, hogy Mohamed próféta vejét, Ali Ibn Abi Talibot ismerik el vallási vezetőnek. Ők a síiták.
 • A szunniták viszont Mohamed apósát, Abu Bakr-t tartják a következő kalifának.
 • 680-ban a szunnita kalifa Karbalánál megölette Ali fiát. Ez azóta a síiták legnagyobb tragédiája.
 • A szunniták számára csak a Korán és a hádisz, a Mohamed életéről szóló történetek gyűjteménye szent szövegek.
 • A sííták nagy része viszont a 12 imám cselekedeteit is elfogadja szent szövegként.
Holding up the holy Koran book and banners Sunni Muslim Iraqis protest against a raid on their mosque two days ago by US and Iraqi troops, following early morning prayers in the Umm al-Qura mosque in Baghdad 10 January 2006, to mark Eid al-Adha, the end of the Hajj or pilgrimage in the holy city of Mecca, in Saudi Arabia. The Eid is marked by Muslims praying and visiting the graves of loved ones. Over two million Muslims are taking part in the annual Hajj which is one of the five pillars of Islam and an obligation for all devout, able-bodied Muslims with the means for the journey. AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE / AFP / AHMAD AL-RUBAYE
Fotó: Europress/AFP/Ahmad Al-Rubaye

Sokkal nagyobb viszont a különbség a két frakció között népességben, mint politikai befolyásban. Vegyük a legnagyobb csoportokat.

 • Szaúd-Arábia szunnita.
 • Irak (most) és Irán síita.
 • Az Iszlám Állam szunnita.
 • A szír kormány síita.

Szaúd-Arábia és Irán befolyása a térségben körülbelül azonos: nem elhanyagolható. Irán például gyakorlatilag egyedül vezényel le egy háborút az Iszlám Állammal és a szunnita felkelőkkel szemben, a szír és orosz hadseregek katonáit felhasználva. Szaúd-Arábiának viszont beletörni látszik a bicskája abba, hogy Jemenben leverje a síitákat, akik megdöntötték a szunnita kormányt.

Ez amúgy azért lenne fontos, mert a két ország keleten határos, pont ott, ahol a szaúdi síita kisebbség jelentős része található. Ezen a környéken tüntettek 2011 után is a síiták jogaiért, amely jogokból egyébként nem sok van a királyságban.

De miért van ez az egész?

Röviden azért, mert Szaúd-Arábia szar helyzetben van.

Az olaj ára idén a jelenlegi felére zuhanhat. Az évekig száz dolláros hordónkénti árral kereskedő szaúdiak pedig rosszul fogják viselni a 20 dolláros hordónkénti árat, ahogy rosszul viselik a mostani negyven dollárosat is. Szaúd-Arábiát az olaj tette azzá, ami. Csak az olaj miatt lettek szupergazdag sejkek egy keleti koszfészekből. Az ország, ahogy ma ismerjük, a század elején nőtt ki a sivatagból. Ráadásul a szaúdi monarchia 80 éves új királya sem szilárdította meg annyira a hatalmát, mint szerette volna.

13/09/1990. ILLUSTRATION RAFFINERIE EN ARABIE
Fotó: Europress

És pont ezért volt akkora bűn az, amit al-Nimr csinált. Ha nem is buzdított kifejezetten erőszakra, nem ítélte azt el, és Iránt a szövetségesének tekintette a szunniták elleni harcban. Ezzel gyakorlatilag a saját országában támogatta, hogy egy idegen ország megdöntse a vezetést, ami Szaúd-Arábia mostani állapotában túl nagy bűn volt.

Ráadásul a szektariánus erőszak jól jöhet a szaúdiaknak, ahol többségében tényleg szunniták élnek. Felrázhatja, aktivizálhatja őket egy képzelt, vagy valós síita ellenféllel szemben.

De lesz-e háború?

Már van. Szíriában és Jemenben gyakorlatilag ez a két ország küzd egymással. Szaúd-Arábia a világ szunnitáinak, Irán pedig síitáinak képviselője. Legalábbis annak tartják magukat. Az arab világ összes szektariánus konfliktusában vastagon benne van a kezük.

A nagy kérdés nem az, hogy háború lesz-e, hanem, hogy nyílt háború lesz-e.

Reméljük inkább, hogy nem. Mert ha Szaúd-Arábia és Irán között kitör egy háború, az a mostani világot szétfeszítheti a varrások mentén. Irán legközelebbi szövetségese – mármint a nagyhatalmak közül – Oroszország. Szaúd-Arábia pedig az Egyesült Államok legfontosabb partnere a térségben.

Ha ők ketten egymásnak esnek, az sokkal durvább lesz, mint a mostani Iszlám Állam elleni harc. Világháború valószínűleg nem lesz, de elég csak a mostani menekültáradatra nézni, és megszorozni azt tízzel. Képzeljük el, hogyan reagálna erre Európa.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.