Nagyvilág

A lengyelek elfogadtak egy médiatörvényt, ami mellett még a magyar is szégyelli magát

Az abszolút parlamenti többséget élvező Jog és Igazságosság (PiS) szavazataival jóváhagyta szerda este a lengyel parlament alsóháza a lengyel médiatörvény módosítását, az előterjesztés gyors tárgyalása ellen az ellenzék és a nemzetközi médiaszervezetek tiltakoztak.

A tervezett közmédiareform előkészítő szakaszát indító jogszabály mellett a 460 fős szejmben a PiS 228 jelenlévő képviselője szavazott. Ellene voksoltak az ellenzéki Polgári Platform (PO), valamint a Nowoczesna párt képviselői. A harmadik legnagyobb parlamenti csoport, a Kukiz´15 képviselőinek többsége – két igennel szavazó kivételével – tartózkodott. A törvénymódosítást a volt kormánykoalíció kisebb tagja, a Lengyel Parasztpárt (PSL) egy képviselője, valamint egy független honatya is támogatta.

A jogszabály – melyről hamarosan a parlamenti felsőház is tárgyal – azonnali hatállyal megszüntetné a közszolgálati rádió és televízió jelenlegi vezetésének mandátumát. Az eddig a több részvénytársaság keretében működő média – a rádió és a tévé – vezetőit ezentúl a kincstárügyi miniszter nevezné ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik