Külföld

Gollamnak nevezte a török elnököt, beperelték

24.hu
24.hu

2015. 12. 02. 15:05

Egy orvosnak volt mersze, és A Gyűrűk Ura antihőséhez hasonlította Erdogan elnököt. Pert kapott a nyakába, és az ügyvédje most szakértői bizottságot követel, hogy eldöntsék: Gollam jó vagy rossz.
Korábban a témában:

Törökország az a hely, ami jól mutatja, milyen irányban halad Magyarország, és most egy egészen elképesztő per is alátámasztja ezt. Recep Tayyip Erdogant, minden törökök nemes vezérét (érthetőbben: elnökét) ugyanis nem veheti a szájára akárki. Egy doktor márpedig megtette, Gollamhoz hasonlítva őt.

Az Erdogant legollamozó orvost ezért perbe fogták.

Bilgin Ciftci a New York Times szerint akár két év börtönt is kaphat, amiért a közösségi médiában egy osztott képre montírozta Erdogant és A Gyűrűk Ura (anti)hősét. Hicran Danisman, az orvos ügyvédje hiába próbálkozott olyan nevetséges dolgokkal, mint szólásszabadság, az Törökországban annyira nem értelmezhető.

Ezért másik végéről ragadta meg a dolgot, feltette a kérdést, vajon Gollam tényleg negatív karakter-e. Felkérte a bírót, alakítson egy szakértői bizottságot filmes szakemberekből és pszichológusokból, és ők döntsék el, Gollam jó-e vagy rossz.

Se nem jó, se nem rossz

A kérdés persze több, mint összetett. Gollam alapból egy sunyi kis féreg volt, de a Hatalom Gyűrűje nála erősebb lényeket is a hatalmába kerített. Amit Gollam a Gyűrű hatására követett el, az kimeríti a beszámíthatatlanság kategóriáját, ugyanis a Gyűrűt hatásmechanizmusa és addiktológiai hatásai miatt nyugodtan tekinthetjük kábítószernek.

Gollam ráadásul skizoid tüneteket mutatott, tudathasadásának jót tett Zsákos Frodó kezelése, így a jó énje előtérbe került a Morgul-völgyig. Itt, Mordor határán újra erőt vett rajta másik énje. Ráadásul, ha véletlenül is, de Gollam pusztította el a Gyűrűt, tehát a bizottság nem fog tudni ez ügyben egyértelmű döntést hozni.

Dobby Vlagyimirovics

Vlagyimir Putyin védelmében 2003-ban egy csapat ügyvéd azért tervezte beperelni a Warner Bros stúdiót, mert a Harry Potter és a Titkok Kamrája című film egyik animált főszereplőke, Dobby nagyon hasonlít az orosz elnökre. Egy netes szavazáson pedig csak a voksolók 54 százaléka vélekedett úgy, hogy Putyin és a házimanó valaha testvérek voltak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.