Kultúra

Előkerültek a rajzok, amelyek alapján Tolkien felépítette a Gyűrűk Ura univerzumát

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2015. 10. 13. 12:23

A kultikus mű három kötetét J. R. R. Tolkien 1937 és 1949 közt, tizenkét év alatt készítette el, egy ekkora méretű munkához pedig mindenképp rengeteg vázlatra volt szüksége. Ezek azonban rendhagyó módon nem csak apró fecnikre, vagy jegyzettömbökbe firkált ötletek voltak, hanem rajzok százai, amelyek segítségével fejben végigjátszhatta például a cselekmény folytatásának lehetőségeit, de az épületeket is egyszerűbben tervezhette meg.

A vázlatok később az Oxfordi Könyvtár állományába kerültek, most, a harmadik kötet megjelenésének hatvanadik évfordulóján viszont leporolták őket, és egy jókora adagot kötetbe foglaltak belőlük.

A The Art of The Lord of the Rings by J.R. R. Tolkien címmel nemrégiben megjelent, két Gyűrűk Ura-kutató, Christina Scull és Wayne G. Hammond által összeállított könyv 192 rajzot, diagramot, leírást, térképet és a különböző fajok ábécéinek korai formáit tartalmazza, melyek közül több, mint száz még sosem volt látható, így a keményvonalas rajongók számára ideális karácsonyi ajándék lehet.

Mória nyugati kapuja, mely ithildinből, a tündék varázslatos anyagából készült, amely csak a Hold és csillagok fényénél látszik, és varázslattal kell aktiválni.
A Megye első térképe
Középfölde első térképvázlata
Távolságok Mordorban
Banyapók odújának terve
Rohan, Gondor és Mordor
A Helm-szurdok és az előtte elterülő Kürtvár
Szarumán tornyának egyik korai vázlata, mely Orthanc elpusztíthatatlan sziklacsúcsán áll.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2011. október 3.
Ipari alpinisták dolgoznak a Petőfi híd budai hídfőjénél található Zöld Pardon egyik bejáratának bontásán. Az újbudai önkormányzat képviselő-testülete lakossági panaszokra hivatkozva döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg a Zöld Pardon október 31-én lejáró közterület használati szerződését, ezzel 13 éves működés után jelenlegi helyén bezárásra ítélte a szórakozóhelyet. A Zöld Pardonnak október 31-ig kell elhagynia a Goldmann György teret.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.