Nagyvilág

Levetett szemetet küldött Amerika az ukrán hadseregnek

A haditechnikai segítségnyújtás keretében olyan katonai terepjárót is adományoztak, aminek az ajtói műanyagból vannak.

Több mint 260 millió dollár értékben adott az Egyesült Államok haditechnikai eszközöket Ukrajnának, de ezek egy része nem ér semmit – derítette ki a Washington Post.

A lap tudósítója a kelet-ukrajnai frontvonal közelében járt, ahol egy ukrán fegyveres egység az 1980-as és 1990-es években gyártott Humvee katonai járműveket használt. Háromnak műanyag ajtói és ablakai voltak, amelyek semmilyen védelmet nem biztosítanak a benne utazóknak. Egy járműnek a kerekei pár száz kilométer megtétele után szétdurrantak, ami arra enged következtetni, hogy sokáig porosodott a raktárban. Egy 120 fős egység pedig mindössze egyetlen darab, a hadrendből már egy évtizede kivont golyóálló mellényt kapott a Pentagontól.

A rossz állapotú amerikai felszerelések az ukrán katonák hangulatára is rányomták a bélyegüket. A Washington Post szerint mindezzel kétségessé váltak az amerikai kormány szándékai a jól felszerelt, orosz támogatással bíró szeparatisták elleni harcot illetően.

Az amerikai védelmi minisztérium egy magas rangú tisztviselője azzal indokolta a gyatra felszerelést, hogy az Egyesült Államok nem volt felkészülve az orosz beavatkozásra Kelet-Ukrajnában, így a lehető leggyorsabban kellett a semmiből előteremteni a támogatást. Mindezek mellett korszerű felszereléseket, kommunikációs és radarrendszereket is szállítottak.

Egy másik illetékes viszont elismerte, hogy azokat a holmikat küldik el, amelyeknek nem tudják hasznát venni, egyes katonai terepjárókat például legfeljebb alkatrésznek lehetne használni.

Mac Thornberry republikánus képviselő elmondta a lapnak, hogy a kongresszusban mindkét párt támogatja az Ukrajnának nyújtott fokozott segítséget, az Obama-kormány viszont el akarja kerülni, hogy felbosszantsák Putyint. Evelyn Farkas volt védelmi helyettes államtitkár pedig azt mondta, az amerikai kormány épp annyit akar segíteni Ukrajnának, hogy meg tudja védeni saját területét. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik