Nagyvilág

Felfüggesztették hivatásából a Vatikánt homofóbiával vádló meleg papot

Felfüggesztette papi hivatásának  gyakorlása alól az illetéskes lengyel püspök Krzysztof Charamsát, miután a korábban a Szentszéknél dolgozó lengyel pap közvetlenül a családról szóló szinódus kezdetén tüntetően bejelentette, hogy meleg – közölte szerdán a KAI lengyel katolikus hírügynökség.

A 43 éves, jelenleg Spanyolországban élő Charamsát már az október elején megtartott római sajtókonferencia után kizárták a vatikáni  Hittani Kongregáció soraiból. A partnerével együtt tartott sajtóértekezleten Charamsa bejelentette, hogy meleg, és homofóbiával vádolta a Vatikánt. A felfüggesztett pap az észak-lengyelországi Gdyniából származik. A területileg illetékes püspök azzal indokolta a  felfüggesztésről szóló döntést, hogy ez “az egyházi tanítással ellentétes követelmények előtti védelmet” szolgálja. Charamsa ugyanis a szexuális kisebbségekhez való viszonyulás átértékelésére hívta fel a katolikus egyházat, és a lengyel sajtó által idézett nyilatkozata szerint házasodni készül partnerével. Ezzel megszegi az érvényes kánonjogi előírásokat.

A Gosc Niedzielny lengyel katolikus hetilap úgy értesült, Charamsa nem ért egyet felfüggesztésével, de anyagi nehézségekre hivatkozva nem hajlandó Lengyelországba utazni, hogy püspökével tisztázza helyzetét.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik