Nagyvilág

Ms. Begum minden asszonyt elrettent az Iszlám Államtól

A brit nő öt gyerekkel ment ki az Iszlám Állam kalifátusába, hogy hazacsábítsa férjét. Nem sikerült, sőt, alig tudott elmenekülni Szíriából. Most megosztotta története tanulságait.

“Nem az én esetem volt” – magyarázta ízes angolsággal a brit Shukee Begum a Channel 4 Newsnak arról, miért ment a férje után Szíriába, majd szökött el az Iszlám Államból. Begummal Szíriában készítettek interjút, jelenleg ott él öt gyerekével, mivel miután elszökött az ISIS uralta területről, de embercsempészek fogságába került Aleppóban.

“Nagyon szeretnék visszatérni Nagy-Britanniába” – mondta a 33 éves nő, aki ott nőtt fel, ott van a családja és a barátai, és megbánta, hogy férje után ment Szíriába. Azonban tart attól, a brit hatóságok hogy fogadnák, magyarán eljárás indulna-e ellene az ISIS-szel való együttműködés miatt.

Begum Manchesterből indult el annak idején, hogy megtalálja Jamal al-Harith-ot, a férjét, aki korábban már ült a guantánamói börtönben is, majd 18 hónapja csatlakozott az Iszlám Államhoz. Felesége szerint beszélt a férfivel, aki viszont maradni akart, ő ellenben a gyerekek jövőjét tartotta szem előtt, a kalifátus márpedig nem jó nekik. Miután rájött, hogy a gyerekeivel együtt személyesen se tudja meggyőzni férjét, hogy térjen vele haza, feladta, és úgy döntött, otthagyja.

A nő azért vállalta a mostani interjút arccal, hogy meggyőzzön más, a kalifátusba készülő nőt: ne menjenek! Egy érv a csatlakozás ellen: “Ott voltak családok százai, akik egy nagy csarnokban éltek és egy vagy két fürdőszobán osztoztak. A gyerekek sírtak, a gyerekek megbetegedtek.” Az ottani nők között egyfajta “gengszter mentalitást” vélt felfedezni. Az asszonyok folyton ISIS-videókat néztek és háborúról, gyilkosságról beszéltek.

Begum tisztába akarja tenni a fejekben azt a képzetet, hogy valaki egyszerűen besétál az Iszlám Állam területére, majd angolosan távozik. “Ott nincs személyes szabadság” – tette hozzá a nő. Az amúgy rejtély, az embercsempészek hogy engedték szabadon, gyanús, hogy az al-Nuszra Front felkelői segítettek neki. (A történetet a Guardianen leltük.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik