Nagyvilág

Átírhatjuk a fenébe a földrajzkönyveket az Iszlám Állam miatt

Ha nem ér el eredményt az amerikai és orosz támadássorozat, és megmarad az Iszlám Állam, akkor bizony elkezdhetjük lassan tanulni az adatait. Merthogy az ISIS rég túlnőtt a terrorszervezet imidzsén, és szüretelős, játszó gyermekes és útépítős videókon mutatja be, hogy működő államot irányít.

Kilencszáz videót, riportot vagy épp rádióadást publikált egy hónap alatt az Iszlám Állam talán legeredményesebb alosztálya, a médiaügyi – írja a BBC a Quilliam elemző intézetre hivatkozva. Ez még nem nagy kunszt tőlük sem, azonban van egy sokkal fontosabb számadat: a 900 anyagból 469 nem lefejezés vagy megfélemlítés, hanem egy működő állam bemutatása az abban élő polgárok életével.

Az anyagok nagy része arabul készül, de exportra is szánnak riportokat, így angol vagy más nyelvű videók is készülnek, főleg arra a célra, hogy ezzel szervezzenek be külföldi harcosokat. A feltöltött anyagok több mint fele a civil élettel foglalkozik, kevesebb mint 40 százalékuk a szíriai-iraki harcokkal, kb. 7 százalék áldozatként, igaztalanul támadott szervezetként mutatja be az ISIS-t, míg a hírhedt erőszakos tartalom, a konkrét toborzási információ és a kegyelmet gyakorló szervezet bemutatása 1-2 százalék körül van.

A civil életet bemutató videók azt akarják sugározni a külvilág felé, hogy itt nem egy elborult dzsihádista szervezetről van szó, hanem egy működő államot fenntartó sleppről. Bemutatják, hogy működnek a közszolgáltatások és a gazdaság, hogy mennyire pörög a dinnyetermesztés.

Kivégzős videótól a színes agitpropig

Charlie Winter a Quilliamtől egymaga vágott neki egy palmürai kivégzős videó megtekintése után a feladatnak, hogy megtudja és megértse, mi áll az egész hátterében, egyáltalán milyen lehet a kalifátusnak kikiáltott kvázi-országban élni (a vége egy nagy tanulmány lett, pdf-ben itt olvasható). 1146 propagandaanyagot vizsgált át 30 nap alatt, orosz, török, arab, kurd, francia és angol nyelvű agitprop-termékek voltak ezek. 380-at Irakban, 301-et Szíriában készítettek.

És ezek jelentős része megint egy működő állam képeit mutatta: egy moszuli workshopot, falludzsai újságosztást, tel’afari útburkolást, kajarai telefonhálózat-szerelést, lefoglalt cigaretta megsemmisítését vagy épp teveterelést. De a cikkben ki van emelve néhány kép is, ahogy egy férfi az Eufráteszben pecázik, egy másik szőlőt szüretel, az emberek az Eíd vallási ünnepre készülnek vagy épp csak nyüzsög az esti élet egy városkában.

Közben az Iszlám Állam borzasztó mennyiségű médiaanyagot termel (ezt látni a fenti számokból is), és ennek elenyésző kisebbsége a brutális tartalom. Mutatják az ISIS jó arcát, ami a szegényeket is támogatja Szíriában és Líbiában, játékokat és édességet oszt az árváknak, miközben a fronton harcoló katonák dalolnak, teáznak és kacagnak (van, ami nem változott semmit az első világháború óta).

Azért kiviláglik az ISIS igazi arca

Persze a sok pozitív képnek és hírnek az egyik fő oka az volt, hogy épp véget ért a ramadán. A hétköznapi élet biztosítása mellett egyéb államszerű funkciók is megjelennek: látjuk a házasságkötő irodát vagy a kegyetlen és könyörtelen vallási rendőrség működését. Itt előfordulnak brutális jelenetek is, mint a homoszexuálisnak kikiáltott férfi esetében, akit ledobtak a tetőről és megköveztek, de ez is az államszerűséget mutatja: a rendőrség elfog, jön az igazságszolgáltatás és a büntetés-végrehajtás.

Szükséges mindehhez az áldozatszerep is: mutatják is, ahogy az amerikaiak vagy épp a szír rezsim lebombázott otthonokat és halott gyerekekkel parádéznak. Persze közben néha odaszúrnak egy-egy kivégzős videóval, hogy alattvalóik lássák: vagy az ISIS utópiáját választják vagy a kegyetlen halált. Az alattvalók mondjuk nem is igazán érzékelhetnek alternatívát, a propagandisták mindent megtesznek, hogy mindenhonnan az Iszlám Állam mondandója ömöljön, kizárva minden egyéb csatornát.

Mérnök nélkül mit érek én?

Azonban mint minden normális államnak, úgy a kalifátusnak is vannak munkaerőgondjai. Nevezetesen az, hogy a szírek és irakiak tömegével menekülnek Európába a terror elől, ezzel az ISIS elveszti a szakembereinek és dolgozóinak (meg persze harcosainak) jelentős hányadát. A szervezet videókat is készített, amiben mindenféle hitetlennek elhordja azokat, akik a bűnös Európát választják az igazhitű kalifátus helyett – írja a Wall Street Journal.

Különösen fájó nekik az orvosok, tanárok, olajmérnökök elvesztése. Rakkát, a kalifátus fővárosát is sok doktor hagyta el, őket azzal fenyegették meg távollétükben, hogy lefoglalják a házukat, ha nem jönnek vissza 30 napon belül. Moszulban az ottmaradt orvosokat egy hivatal ellenőrzi, ha meg mernének szökni, halál várna rájuk. A terrornak van azonban “jó” oldala is, a rend. Ahogy a rakkai Bilal fogalmaz:

Úgy tudsz Rakkából Moszulba utazni, hogy senki sem mer megállítani, hacsak nincs nálad 1 millió dollár. Senki sem mer akár egyetlen dollárt is elvenni.

A korábbi korrupt iraki és szír államot az ő terrorra és rendre épülő államuk váltotta fel, ahol fontos az elszámoltathatóság is. Miközben harcolnak Aszad és az USA ellen, személyi igazolványt adnak ki és figyelnek a halkészletek megőrzésére is a folyókban és tavakban. Egyes lakosok állítják, az ISIS alatt még mindig stabilabb az élet, mint a 200 ezer embert megölő Aszad-rezsim vagy a szabadrablást folytató Szabad Szíriai Hadsereg (a mérsékelt ellenzék) alatt. Persze az amerikai légicsapások brutálisan meggyengítették az infrastruktúrát, és a menekülő szakemberek hiányában újjáépíteni és fenntartani is alig tudják lassan a városokat.

Mindenesetre sok analógia létezik a történelemben egy véres felkelés vagy forradalom állammá szilárdulására: az 1789-ben kitört francia forradalom, de még inkább a bolsevikok 1917-es hatalomátvétele vagy Mao Ce-tungék győzelme a kínai polgárháborúban. Mindegyiket az ellenfelekkel való leszámolás, könyörtelen terror követte, de aki alávetette magát az új rezsimnek, az zömmel biztos életet kaphatott a korábbi korrupció és káosz helyett (bár Sztálin alatt senki sem lehetett biztos az életében). Ahogy a washingtoni Brookings Intézet szakértője, William McCants fogalmazott:

Mi itt nyugaton abban az elvben hiszünk, hogy a forradalmak és ellenforradalmak a szívekért és elmékért folytatott csaták. Elfeledjük, hány államot alapítottak meg a brutalitáson keresztül.

Szóval lehet, hogy elkezdhetjük ízlelgetni a világ új független államának nevét és elképzelhetjük, hogy 10 év múlva már ezt látjuk a földrajzkönyvekben:

  • Iszlám Állam
    Államforma: teokratikus monarchia
    Államfő: Ibrahim kalifa
    Fővárosa: Rakka
    Területe: 180 000 km2
    Lakosság: n. a.
    Pénznem: dínár
    Időzóna: kelet-európai (UTC+2)
    Top-level domain: n. a. (vitában áll Izlanddal a .is domain miatt)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik