Nagyvilág

Orbán az “egyetlen európai”

Orban-Viktor-kiraly(210x140).jpg (Array)
Orban-Viktor-kiraly(210x140).jpg (Array)
A lengyelek már a törökkel hadakozó királyukhoz mérik. Több ismert politikus is kiállt a magyar kormányfő politikája mellett.

Ludwik Dorn egykori lengyel belügyminiszter a TVN24 lengyel hírtévében azt mondta: teljesen egyetért Orbán Viktor migrációs politikájával. “Ugyanazt tenném, amit Orbán Viktor tesz” – mondta a magyar határzárra utalva.

Orbán Viktor az EU egyetlen európai politikusa, mivel a migráció ügyében a régi uniós elvek szerint cselekszik.

Dorn 2005 és 2007 között kormányfőhelyettes és belügyminiszter volt a jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) kormányában. 2008-ban kilépett a PiS-ből, az októberben esedékes választásokon már független jelöltként, a kormányzó Polgári Platform támogatásával indul. Szerinte az egész EU érdeke, hogy ne engedjenek be olyanokat, “akik köveket dobálnak”.

Szerinte a lengyel kormány is válaszúton áll. A visegrádi négyekkel “közös frontot” alkot, de – a Németországot, Franciaországot és Lengyelországot egyesítő weimari háromszög tagjaként – kapcsolatban van a régi Európával, amely az utóbbi időben hibákat követett el migránsügyben. Ezzel arra utalt, hogy Varsó még nem fogalmazta meg meg egyértelmű álláspontját a kötelező kvótarendszerről, amit a visegrádi négyek egyhangúlag elutasítanak.

Egy másik ismert lengyel politikus, Krystyna Pawlowicz, a PiS parlamenti képviselője csütörtökön egy Facebook-bejegyzésében a Bécset a török ostrom alól felszabadító Sobieski János lengyel királyhoz hasonlította Orbán Viktort.

Köszönet a magyaroknak!

Ezt írta és utalt Jaroslaw Kaczynski migrációs válságról mondott parlamenti beszédére, amelyben a PiS elnöke is  egyetértését fejezte ki Orbán Viktor szeptember eleji nyilatkozatával, miszerint a menekültválság elsősorban Németország problémája.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik