Nagyvilág

Orbánt idézték az amerikai szenátusban

Az emberi jogokért felelős helyettes államtitkár szerint kapóra jön a magyar miniszterelnöknek, hogy Oroszországra és Kínára mutogathat.

Orbán Viktort idézték az amerikai szenátusban – írja az Index. Tom Malinowski helyettes államtitkár nem éppen pozitív kontextusban beszélt a magyar helyzetről: Kambodzsával, Etiópiával és Azerbajdzsánnal említette egy lapon a kormány tevékenységét, felidézve a civilek vegzálását és az információhoz való hozzáférés korlátozását is.

Orbán tavaly az erdélyi Tusnádfürdőn tartott beszédében mondta, hogy „amit Magyarországon építünk, az illiberális állam”. Malinowski erről azt mondta: sajnos világszerte számos ország igyekszik az Oroszországra és Kínára jellemző elnyomó politika példáját követni, olyan törvényeket hoznak, melyek ellehetetlenítik a civil szervezetek működését és korlátozzák az információhoz való hozzáférést az interneten és a médiában. Amikor az autoritárius vezetőktől saját hazájukban és külföldön is átlátható és elszámoltatható kormányzást kérnek számon egyetemes értékek és nemzetközi törvények alapján, azoknak kapóra jön, hogy alternatív modellekre mutogathatnak, melyeket befolyásos nagyhatalmak képviselnek és propagálnak – fejtette ki a helyettes államtitkár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik