Murszi (Array)
Külföld

Elnapolták Murszi halálos ítéletét

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 06. 02. 13:34

A kairói büntetőbíróság elhalasztotta a végleges ítélethirdetést Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök börtönkitörési perében.

Az eljárást azzal a váddal indították ellene, hogy “külföldi fegyveresek” segítségével kitört börtönéből a 2011-es egyiptomi felkelés első napjaiban.

Diplomáciai gondokat okozhatott volna

Saabán es-Sámi bíró bejelentése szerint az egyiptomi mufti az előírásoknak megfelelően megvizsgálta a halálbüntetéseket, és véleményét kedd reggel át is nyújtotta a törvényszéknek, amely a végleges ítélethirdetést június 16-ra halasztotta.

Az egyiptomi előírások szerint a halálbüntetéseket csak a legfőbb vallási méltóság véleményezése után véglegesítik, anélkül, hogy annak figyelembevétele kötelező lenne a bírókra nézve.

Murszi (Array) 
Fotó: Europress 

Az egyiptomi törvényhozás függetlenségét megkérdőjelezők nem számoltak döntéssel egy nappal Abdel-Fattáh esz-Szíszi jelenlegi elnök németországi látogatása előtt, amelyet komoly diplomáciai “ellenszél” előzött meg Berlinből Murszi áprilisi halálra ítélése miatt.

A biztonsági erők órákkal a keddi ítélethirdetés előtt letartóztatták a hatalomból a hadsereg által 2013. július 3-án elmozdított Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet két magas rangú tisztségviselőjét – jelentette be a szervezet szóvivője, Mohamed Montaszer. Az időközben terrorcsoportként betiltott Muzulmán Testvériség vallási vezetőjének számító Abder-Rahmán el-Barr és a szervezet volt szóvivője, Mahmúd Gozlán sajtójelentések szerint a fővároshoz közeli el-Gízában bujdostak.

Évek óta halottat is megvádoltak

Montaszer a műveletet “sikertelen kísérletnek” nevezte, amelynek célja “a haza egész területén aktív hős forradalmárok tevékenységének megzavarása” volt. A belügyminisztérium szerint az iszlamisták ellen “terrorista sejt létrehozása” a vád.

Az áprilisi ítélethirdetés után nagy port vertek fel azok a palesztin jelentések, amelyek szerint a vádlottak listáján számos olyan ember is szerepel, akikkel már évekkel az eset előtt végzett az izraeli hadsereg, egy gyanúsított pedig 1996 óta izraeli börtönben ül.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.