Nagyvilág

Szíriából menekülő családokat fogadnak be a lengyelek

Ewa-Kopacz(210x140).jpg (Array)
Ewa-Kopacz(210x140).jpg (Array)

Politikai oldaltól függetlenül mindenki kiállt amellett, hogy segítsenek az üldözötteken.

Lengyelország hatvan olyan szíriai családot készül befogadni, melyek tagjai a szíriai erőszakcselekmények miatt kénytelenek menedéket kérni – jelentette be kedden délután Ewa Kopacz miniszterelnök. Hozzáfűzte, hogy az ehhez szükséges előkészületeket már elkezdték.

„A Szíriában barbár módon üldözött keresztények megérdemlik, hogy Lengyelország keresztény országként gyorsan reagáljon és segítsen” – jelentette ki a kormányfő. A menekültek számára méltó és a gyerekek gondozását is lehetővé tevő feltételeket kell teremteni, a lengyel nyelv megtanulásának lehetőségét is biztosítják – tette hozzá.

Egy lengyel-szíriai családból származó aktivista által alapított szervezet, az Estera alapítvány egyházak, jótékonysági szervezetek és vállalkozók támogatásával háromszáz család befogadását lehetővé tévő körülményeket biztosított, a további segítségnyújtás csak politikai akarat kérdése.

A szíriai menekültek befogadása a lengyelországi elnökválasztást megelőző kampányban is előkerült. A leköszönő államfő, Bronislaw Komorowski a múlt héten egy tévévitában pártolta a menekültek befogadását, és így tett ellenfele, a vasárnap megválasztott Andrzej Duda is, aki az üldözött keresztény szíriaiakkal való kulturális rokonságot is kiemelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik