Nagyvilág

Színes pénisszel ne tisztelegjen Putyin előtt!

Putyin szobor (Array)
Putyin szobor (Array)

Vlagyimir Putyint nem elég Oroszországban úgy megbecsülni, hogy rászavazunk vagy elmegyünk a Győzelem-napra. Ha valaki művész, akkor így kell tisztelegnie! Akik meg nem követik a hivatalos irányvonalat, mehetnek a süllyesztőbe vagy Franciaországba.

Bizarr mellszoborral tisztelegtek a napokban a szentpétervári kozákok Vlagyimir Putyin orosz elnök előtt, hálából a krími orosz hódításért. A Putyint tógában, fején babérkoszorúval, Julius Caesarként ábrázoló alkotás Pável Gresnyikov műve. A kozákok azonban nem akartak túlozni, a koszorút végül leszedették az alkotóval, aki a tervekben még lovagi páncélos Putyinnal is kísérletezett – írja a Telegraph.

Andrej Poljakov, a pétervári kozákok hetmanja, azaz főnöke azt mondta, a koszorúval túl római lett volna az ő orosz elnökük. A mellszobor még nem végleges, csak egy műanyag mintadarab, amit hamarosan bronzból is kiöntenek. A szobor egy vadiúj kozák települést, Agalatovót fogja díszíteni és más kozák hősök panteonjába kerül majd. A Telegraph megemlíti, hogy Poljakov híres nagyszabású ötleteiről, pl. a 19. században az Egyesült Államoknak eladott Alaszka visszaköveteléséről (úgy, hogy az alaszkai kozákoknak orosz útlevelet adna).

 

A kozákok amúgy jelen vannak a kelet-ukrajnai háborúban is, vittek már segélyszállítmányt (ezeket a szállítmányokat eddig független megfigyelő nem ellenőrizte, akár fegyver is lehetett bennük), de harcoló alakulataik is állomásoznak itt.

Micsoda szobrok!

Vannak azonban további menő putyinszerű alkotások is. Csodálatos fotó járta be jó pár éve az internetet Ban Kimun ENSZ-főtitkárról, aki egy hatalmas szobor mellett pózolt. Ban pedig nem Putyin elsőszámú rajongója (holott jelen volt a moszkvai Győzelem-napi ünnepségen és erődemonstráción). A szobrot amúgy Zurab Cereteli hozta össze, a róla elnevezett moszkvai galériában látható az alkotás. Itt megnézheti a büszke szobrászt is, amint a dzsúdóruhás elnök mellett áll.

Találtunk még egy varázslatos fotót Oleg Kukuskin szobrászról, amint épp egy mini Putyin-mellszobron dolgozik, azonban a kép és a szobor eredetéről nem leltünk információt. Pedig fontos lenne, mivel igazi oligarchaként, napszemüvegben, keresztapai-megfeddő tekintettel fixíroz egy pontot az elnök képmása.

Több aukciós szájton fellelhető Vlagyimir Vlagyimirovics kisméretű mellszobra is. Az eBayen 69 dollárért (19 ezer forintért), a European Bronze oldalon viszont egyből 199 dollárért (54,4 ezer forintért) hirdetik. A Milo nevű szobrász által jó pár példányban készített, ordenáré vastag talapzaton álló, nagyhomlokú, felhúzott szemöldökű Putyin-figura minden ruszofil álma lehet. Az ebayes leírás szerint márvány-bronz az anyaga a 30 centis szobrocskának.

Pavel Sokov festménye (Forrás: Imgur)

Olaj, vászon, 80X100 cm

Festményekkel sem állunk rosszul. Rögtön meg kell említenünk Putyin egyik nagy tisztelőjét (legalábbis a támadó háborúk alapján ez tűnik kézenfekvőnek), George Bush egykori amerikai elnököt. A hobbifestő exelnök is készített egy portrét Putyinról, amin az elnök csak-csak beazonosítható, ellenben elég nyúzottnak tűnik. Felismerhető egy nagy horpadás a jobb arcán is, bár lehet, hogy csak a toka sikerült túl hangsúlyosra. Mindenesetre volt idő, amikor még ezzel a portréval díszített faliórát és párnát is lehetett kapni.

Ugyan nem festmény lett, de felér egy klasszikus reneszánsz portréval (mondjuk a gazdag táj hiányzik a háttérből) a Time fantasztikus, 2007-es portréfotója abból az évből, amikor náluk az orosz elnök lett az év embere. A Guardian részletesen leírja a készítés körülményeit, ahogy kivitték őt kollégáival Putyin Moszkva-környéki dácsájába, ahogy nyolc és fél órán át váratták, majd Putyin ránézett a meghatódott fotósra és belement a gyors fényképezésbe. Ebből született a zseniális, karosszékes, ridegen néző kép, a Putyinról tán valaha készült legjobb fotósorozat részeként. Sőt, a Redditen megtaláltuk Pavel Sokov képét is, ő szép festménnyé alakította a fotót (ld. a két bekezdéssel fentebbi képet).

Utcai művészet Szentpéterváron

Igor V. Babailov is nagy Putyin-rajongó festőművész, ő egy kevéssé ismert arcát festette meg minden oroszok elnökének: amikor még aránylag fiatal volt. Babilov képén érdekes még a háttér is, ahogy a kaotikus és homályos orosz viszonyokból kiemelkedik ez a fiatal és karizmatikus egykori KGB-s fiú.

De ne higgyük, hogy az orosz nemzet vezetőjét csak hagyományos formákban lehet ábrázolni, a pop art is teret követelt magának. A Sonya és Bronya Benigeler alkotta izraeli alkotópáros ragasztószalagokból készített egy fantasztikus emlékművet a Krím visszahódítójának, amit minden ember elfogadna a szobája falára. Az alkotást videón örökítették meg, közben táncolnak, mosolyognak, egyikük ráadásul a Szocsiban rendezett téli olimpia pólójában feszít.

Mr.Putin by Sonya and Bronya Benigeler / tape art portrait / street style from Sonya & Bronya BENIGELER on Vimeo.

 

A tiszteletlenek

2013 a botrányok éve volt: Szentpéterváron kétszer is le kellett csapnia a rendőrségnek a tiszteletlenség miatt. Először Konsztantyin Altunyin festményeit vitték el, mivel azok őt és Dmitrij Medvegyev mostani kormányfőt is női fehérneműben ábrázolta, mellekkel, ahogy kell. Altunyin a rajtaütés után Franciaországba menekült.

Nem sokkal később ismét oda kellett csapniuk a rendőröknek, ezúttal talán sokkal durvább volt a célpont. Vera Donszkaja-Hilkó Birkózás című olajképe még 2011-ben készült a szentpétervári erotikamúzeumnak. Ezen Obama és Putyin meztelenül látható, roppant izmos felsőtesttel, amint totemoszlopok előtt, színes (mű)falloszokkal éltetik a férfiasságot. Körülöttük pénisz alakú gombák, szép virágok, dollárbankók és kis sárkányok vannak. Csakhogy Kína is megkapja a magáét a képen, ami szerencsére csak egy reprodukció volt, az eredeti megmaradt a művésznél.

A végére hagytuk persze a legfelháborítóbb darabot, amit a tervek szerint remélhetőleg el is égettek a tiszteletlen készítői. A valenciai Fallas Fesztiválon El Cascanueces, azaz A Diótörők néven állították ki a balerinának beöltöztetett, kéjesen hátrarúgó Barack Obamát, és a mögötte a tökönrúgástól fájdalmas arccal vicsorító, fura tornaruhás Putyint. A fesztivál végén minden ilyen kartonfigurát tűzbe vetettek, gyanús, hogy ez égett a legnagyobb lángokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik