Belföld

David Pressman egy asztalhoz ültette Schmidt Máriát és Iványi Gábort

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Rendkívüli szédereste, több vallású, politikai nézőpontú és hátterű magyarokkal

– írta az X-en David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete. A kedd esti rendezvényen, amelyet a nagykövet rezidenciáján tartottak, Pressman szerint „gazdag vita” zajlott rabszolgaságról és szabadságról, és arról, „hogy a húsvét tanulságai mit jelentenek a magyarországi háború, migráció és gender politikájában”.

Pressman a nagykövetség hivatalos közleménye szerint kiemelte a különböző nézőpontokat képviselő személyek közötti nyílt párbeszéd fontosságát, és megjegyezte, hogy az est folyamán élénk beszélgetés zajlott különböző vallásokat és politikai nézeteket képviselő, különböző hátterű emberek közt, beleértve egy magyar holokauszt-túlélőt is. David Pressman elmondta:

A családomban a Pészah ünnepén tartott Széder-est mindig az élénk viták és beszélgetések helyszíne volt.  A határozott nézetekkel rendelkezőknek, különösen azoknak, akik nem értenek egyet egymással, több időt kellene egymás társaságában tölteniük, nem pedig kevesebbet. Azok a beszélgetések, amelyeket a sajátunktól eltérő véleményű emberekkel folytatunk toleranciát szülnek, elősegítik a különbözőségek tiszteletét, és megerősítik demokráciáinkat.

A különböző nézőpontokat képviselő személyek között ott volt a vacsorán Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és az Orbán-rendszer egyik főideológusa, Iványi Gábor, a kormány által évek óta üldözött Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője, valamint Vig Dávid, a kormány által szintén  sokat támadott Amnesty igazgatója is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik