Nagyvilág

Itt csak 1 százalék választja el a bal- és jobboldalt

Találja ki, melyik európai országban lesz olyan szoros a választás, hogy szinte bármi megtörténhet! Bingó, a briteknél.

Eszméletlen szoros politikai versenyfutás zajlik Nagy-Britanniában, amit a királyi csecsemő mellett a jövő hétvégi választás is foglalkoztat. Roppant izgalmak várhatók, ugyanis David Cameron konzervatívjai (azaz a toryk) és Ed Milliband Munkáspártja fej fej mellett állnak a közvélemény-kutatásokban.

A Reuters most az Opinium felmérését közölte (az Observernek készült), ami szerint a Konzervatív Párt egy százalékkal vezet a baloldal előtt. A kutatás egy hete készült, szóval nem feltétlen a mostani állapotot mutatja, de jelzi a helyzet szorosságát. A toryk amúgy 35, a Munkáspárt 34 százalékon áll. Az Európai Uniót és a bevándorlókat is rühellő Brit Függetlenségi Párt (UKIP) 13 százalékon áll, a Liberális Demokraták (Cameron koalíciós partnerei) pedig 8 százalékon.

A brit választási rendszer abszolút az egyéni képviselői mandátumokra épít, tehát ha egy párt országosan népszerű és elviszi az egyéni körzeteket, akkor az alsóházban bombabiztos helye van. Az utóbbi években viszont borult a papírforma, 2010-ben szokatlan módon koalíciókényszer volt, a toryk nem rendelkeztek ugyanis a megfelelő többséggel, így jöttek be melléjük a liberálisok. Ebben reménykedhetnek jövő vasárnap is, hogyha egyedül nem is lesz meg a többségük, a Nick Clegg vezette liberálisokkal meglesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik