Nagyvilág

A világvége szélén tántorog Nepál

nepál-fr-2 (nepál, földrengés, nepáli földrengés, természeti katasztrófa, tragédia, tudomány)
nepál-fr-2 (nepál, földrengés, nepáli földrengés, természeti katasztrófa, tragédia, tudomány)

A kormány beismerte: nem lehet újabb túlélője a múlt heti 7,9-es nepáli földrengésnek. Óriási szükség lenne a külföldi segélyek fokozására, mert embere tízezrei alszanak még mindig a szabad ég alatt és mindjárt jön a monszun és a járvány.

Mindent megpróbálunk elkövetni a mentési és segélyezési munkálatokban, de mostmár nem hiszem, hogy lenne esély túlélőket találni” – ismerte be Laxmi Praszad Dakal nepáli belügyminisztériumi szóvivő a helyzetet. Az Indiától északra fekvő hegyvidéki államot a múlt héten sújtotta földrengés – elpusztítva a főváros, Katmandu egy részét és megölve sok külföldi hegymászót is -, és a rengés áldozatainak száma már elérte a 6621-et – írja a BBC.

A múlt szombati 7,9-es erejű rengés miatt eddig 14 021 ember szenvedett sérüléseket, legalábbis róluk tudnak a hatóságok. Többezer vidéki, a világtól elzárt falvakban élő emberről még mindig nem tudni viszont semmit. Sok helyen még zajlanak a kutató-mentő munkálatok, így Dading, Raszuva és Szindhupalcsok régiókban is. A rengés méreteire jellemző, hogy még a szomszédos Tibetben, Indiában, sőt Bangladesben is voltak áldozatok, összesen eddig száz halottról tudni Nepálon kívül.

 

Rensje Teerink, az Európai Unió nepáli megbízottja közölte pénteken: jelenleg ezer EU-s állampolgár hollétéről nem tudnak semmit. Közben a nepáli hatóságok elismerték, hogy kevesek a helyzet kezeléséhez, még több külföldi segítségre van szükségük. Mindössze húsz helikopterrel tudják a mentést végezni, ami kevés, pláne, hogy az esős idő miatt újabb földcsuszamlások nehezítik a munkát.

A kormány szerint 400 ezer sátorra lenne szükségük, de csak 29 ezret tudtak eddig szétosztani. Panaszkodtak az élelmiszersegélyekre is, miszerint majonézt és tonhalat kapnak, holott alapdoglokra lenne szükség: gabonára, sóra, cukorra. Az ENSZ szerint 415 millió dollárt (… forint) pénz kéne, mivel 3 millió ember éhezik a rengés miatt, 130 ezer ház pusztult el, 24 ezer ember él sebtében tákolt táborokban és mindössze 20 csapat dolgozik azon, hogy az elveszett gyerekeket összehozzák szüleikkel. Az UNICEF is a gyerekeket félit, pláne, hogy a járványveszély egyre nagyobb, ráadásul heteken belül beköszönt a monszun.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik