Nagyvilág

Ezer uniós polgár tűnt el

A legfrissebb adatok szerint már 6624 halálos áldozata van a múlt heti nepáli földrengésnek, ezer uniós állampolgár sorsa ismeretlen.

Egy névtelenül nyilatkozó uniós illetékes azt mondta, hogy az eltűnt uniós állampolgárok többségének valószínűleg nem esett baja, de nem tudnak róluk semmit, mivel elérhetetlen helyen tartózkodnak. Rensje Teerink, az Európai Unió katmandui nagykövete azt nyilatkozta, továbbra sem ismert mintegy ezer, uniós országokból való állampolgár – jórészt turista vagy hegymászó – sorsa. Közülük hivatalosan 12 ember halálát erősítették meg.

A nepáli belügyminisztérium szóvivője azt mondta, egy hét múlt el a 7,9-es erősségű földrengés óta, és a nepáli hatóságok minden tőlük telhetőt megtettek, hogy segítsenek a bajba jutottakon. Az azonban nem valószínű, hogy találnak még újabb túlélőket az összedőlt épületek romjai alatt.

A Jomiuri Simbun című japán lap arra hívta fel a figyelmet szombaton, hogy egy héttel a földrengés után Nepál lakosságának mintegy tíz százaléka – 2,8 millió ember – sátorban vagy ideiglenes szálláson él, és nem tudott visszatérni otthonába. Az újabb földrengéstől való félelmek ellenére azonban változni látszik a helyzet: egyre többen a hazatérést választják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik