Nagyvilág

Putyin nem küld katonákat Donyecbe

putyin(960x640).jpg (putyin, )
putyin(960x640).jpg (putyin, )

A Kreml cáfolta, hogy az orosz államfő beleegyezett volna abba, küldjenek békefenntartókat a Donyec-medencébe.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője azt mondta, hogy az állítás “nem helytálló”. Azt is kijelentette, hogy előbb a délkelet-ukrajnai válság megoldását célzó minszki megállapodások valamennyi pontját kell teljesíteni, és addig “egyáltalán nem helyénvaló más kérdéseket felvetni”.

Az ukrán elnöki honlapra előző nap feltett közlemény állította azt, hogy Putyin beleegyezett annak a lehetőségébe, hogy a válság békés rendezése érdekében békefenntartó kontingenst hozzanak létre a Donyec-medencében. Kijevben erről az úgynevezett normandiai négyek – a német kancellár, a francia, az ukrán és az orosz elnök – telefonbeszélgetése kapcsán közöltek tájékoztatást.

Az orosz elnöki szóvivő elismerte, hogy a téma szóba került a négy állami vezető megbeszélésén. Hozzátette, hogy Moszkva sohasem vitatta a békefenntartók Donyec-medencébe küldésének ötletét, ugyanakkor szerinte sem Oroszország, sem a minszki megállapodásokat garantáló más ország nem egyezhet ebbe bele, minthogy elsősorban a konfliktusban közvetlenül érintetteknek, Kijevnek és a szakadár délkelet-ukrajnai területeknek kell vele egyetérteniük.

Peszkov azt is hangsúlyozta, hogy most az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek kell teljesítenie küldetését a konfliktus övezetében.

A Kremlnek a normandiai négyek telefonos egyeztetéséről csütörtökön kiadott közleményében nem tesznek említést a békefenntartók kérdéséről. Azt írták, hogy az állami vezetők “különös figyelmet fordítottak az úgynevezett összekötő csoport munkacsoportjainak a létrehozatalára”, ezek segítségével teremtenék meg “a szükséges párbeszédet a kijevi hatalom és a Donyec-medence képviselői között”. Azt is közölték, hogy Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök megállapodott abban, hogy a munkacsoportok körülbelül egy hét múlva megtartják első ülésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik