Nagyvilág

Orosz-kínai hadgyakorlatot tartanak Európa kapujában

A Földközi-tengerre kilenc hadihajó érkezik, alapvetően kalózellenes műveleteket gyakorolnak. A kínaiak szerint ennek nincs köze a térségbeli helyzethez, sem egy közelgő amerikai hadgyakorlathoz sem.

Kína és Oroszország először tart a Földközi-tengeren közös haditengerészeti gyakorlatot május közepén – jelentette be a kínai védelmi minisztérium szóvivője Pekingben csütörtökön. A gyakorlat a “baráti, gyakorlati együttműködést”, valamint a két haditengerészet azon képességeinek a javítását lesz hivatott szolgálni, amelyeket a biztonsági kihívásokkal szembeni közös fellépés igényel – közölte Keng Jan-seng.

A két országból kilenc hajó vesz részt a gyakorlaton, és a kínaiak között lesznek olyanok, amik eddig Szomália partjainál őrjáratoztak, a kalóztámadások elhárítását szolgálva. A műveletek elsősorban a hajózásbiztonságra, a logisztikai utánpótlás biztosítására, hajókísérésre és útvonalbiztosításra összpontosítanak és éleslövészettel is kiegészülnek, és nem irányulnak harmadik fél ellen, és nincs közük a regionális helyzethez – közölte a szóvivő.

Kína már régóta meghatározó felvásárlója az orosz fegyvereknek, de a két állam hadserege csak a múlt évtizedben kezdett el közösen gyakorlatozni. A két szomszéd eddigi legnagyobb közös tengeri hadgyakorlatát két éve tartotta a Japán-tengerhez tartozó Nagy Péter-öbölben. Itt a tengeralattjárók elleni hadviselést és egy ellenséges hajó elfoglalását is szimulálták. A kínai-orosz gyakorlatokon olykor a közös fenyegetésekre történő gyors válaszadás képességét igyekeznek továbbfejleszteni, máskor a közös tengerészeti légvédelemre, a tengeri kutatásokra és mentésre, valamint az eltérített hajók mentésére, terrorelhárításra összpontosítanak.

Most ki fitogtatja az erejét?

Megfigyelők szerint Peking Moszkva felé fordulását, illetve tengeri aktivitását az Egyesült Államok és az amerikai szövetségesek által közvetlen szomszédságában végrehajtott rendszeres közös hadgyakorlatok is ösztönzik, túl azon, hogy Kína és Oroszország a regionális biztonság kérdésében javarészt azonos álláspontot képvisel.

Keng Jan-seng arra is kitért, hogy az április 20-án kezdett amerikai-Fülöp-szigeteki hadgyakorlat, amelyet “erőfitogtatásnak” nevezett, árt a térségi békének és stabilitásnak. Mint mondta, “egyes országok” a katonai szövetségük megszilárdítását célzó nagyszabású gyakorlatokkal csak feszültséget keltenek, miközben szándékosan túldimenzionálják az úgynevezett „kínai fenyegetést”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik