Nagyvilág

Hadihajókkal mentek neki az oroszok a vezetéknek

Litvánia kiborult, amiért az oroszok akadályozzák egy tenger alatti vezeték építését. Pedig így skandináv áramhoz juthatna az ország.

Bekérették Oroszország vilniusi nagykövetét csütörtökön a litván külügyminisztériumba, így tiltakozva az ellen, hogy orosz hadihajók állítólag akadályozzák egy tenger alatti áramvezeték építési munkálatait. A litván külügy közölte, hogy az orosz haditengerészet balti-tengeri hadgyakorlata során többször is megpróbálta megzavarni egy, az ország energiafüggőségének csökkentésére szolgáló vezeték építési munkálatait.

“Úgy gondoljuk, hogy az orosz haditengerészet megsérti az ENSZ tengerjogi egyezményét, és akadályozza ezt a gazdasági tevékenységet” – jelentette ki Linas Linkevicius litván külügyminiszter. “A gyakorlataik zavarják a munkát. Már három tiltakozó jegyzéket küldtünk Oroszországnak, de egyikre sem érkezett válasz” – tette hozzá a tárcavezető.

A Litgrid litván állami áramszolgáltató szerint az orosz hajók csütörtökön irányváltásra kényszerítettek egy, a tengeri körzet védelmét ellátó litván hajót. A vilniusi orosz nagykövetség nem kommentálta a történteket. A 400 kilométer hosszú víz alatti vezeték összekötné Litvánia és a skandináv országok elektromos hálózatát. A litvániai Klaipeda és a svédországi Nybro közötti szakasz költségét 550 millió euróra (166 milliárd forintra) becsülték, az összekapcsolás a tervek szerint decemberben fog megtörténni.

Vilnius két nappal azután tiltakozott az ügyben, hogy a finn haditengerészet kedden víz alatti robbantásokkal figyelmeztetett egy azonosítatlan tengeralattjárót a Balti-tengeren, a finn főváros, Helsinki partjai közelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik