Nagyvilág

Vészhelyzet Minnesotában a madárinfluenza miatt

A H5N2-es vírussal harcolnak Amerika közepén, de a kormányzó azzal nyugtat, hogy emberek nincsenek veszélyben.

Gyorsan terjed a H5N2-es madárinfluenza az Egyesült Államok középső részén, emiatt MInnesotában vészhelyzetet hirdettek – írja a Reuters. Amerikában már 7,3 millió baromfit kellett idő előtt leölni a járvány miatt, amit 46 minnesotai farmon mutattak ki. Mark Dayton kormányzó megnyugtatott mindenkit, emberre még nem terjedt át a járvány, és a famereket ellátták a Tamiflu neű oltóanyaggal. 87 farmert megkértek rá, hogy elővigyázatosságból szedjen gyógyszert, hogy esélyt se adjon a megfertőződésnek.

A H5N2 nagyon durva és gyors lefolyású vírus, egy komplett baromfitelepet képes két nap alatt kiirtani. Az egymástól elzárt telepek között valószínűleg vadmadarak hordozzák a vírust. A madárinfluenza eddig Arkansas, Dél-Dakota, Észak-Dakota, Idaho, Iowa, Kansas, Minnesota, Missouri, Montana, Oregon, Washington és Wisconsin államban, valamint Kanadában jelent meg. A H5N8 változatot Kaliforniában és Idahóban észlelték a Mezőgazdasági Minisztérium szerint.

Az érintett államok közül Iowa például nagyon fontos tojástermelő, Wisconsin pedig a pulykahúsban jár élen, így ezen államok mezőgazdasága nagyon megszenvedheti a járványt. Mexikó már leállította az iowai tojások importját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik