Nagyvilág

Rejtői sorsú Nobel-díj

Ezt az elismerést nem kártyán nyerték el, de legalább ennyire fordulatokban gazdag a történet.

Aukción vásárolta meg James D. Watson Nobel-érmét a leggazdagabb orosz, hogy visszaadhassa a tudósnak.

Aliser Uszmanov fémipari és távközlési iparmágnás, akinek vagyona a Forbes üzleti magazin alapján 15,8 milliárd dollár (4 ezer milliárd forint), az egyik orosz tévének kedden elmondta: amint megtudta, hogy Watson jótékony célból elárverezi a Nobel-díját, elhatározta, hogy megvásárolja azt és visszaadja a tulajdonosnak. 

A rejtői verzió

Gorcsev Iván, a Rangoon teherhajó matróza még huszonegy éves sem volt, midőn elnyerte a fizikai Nobel-díjat.

Watsont 1962-ben tüntették ki a rangos tudományos elismeréssel, amiért feltárta a DNS szerkezetét. Díját a New York-i Christie’s aukciósház árverezte el 4,7 millió dollárért (1,2 milliárd forint), mely világrekordnak számít a Nobel-díjért árverésen adott összegek között.

A Christie’s szerint ez volt az első Nobel-érem, melyet élő díjazott ajánlott árverésre. Uszmanov az emberi történelem egyik legnagyobb biológusának nevezte Watsont.

Az orosz állampolgárságú üzbég üzletember közismerten sokat áldoz személyes vagyonából jótékony célokra. Néhány hete csaknem fél millió eurót (147 millió forintot) ajánlott fel Rómának a Capitoliumi Múzeum egy termének és egy 16. századi szökőkútnak a helyreállítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik