Gazdaság

Francia kapta a közgazdasági Nobelt is

Jean Tirole kapta az elismerést., akinek munkássága központi politikai kérdések megoldását segíti, ahogy az akadémia állandó titkára fogalmazott, a díj a nagy cégek megszelídítéséről szól.

Az idei közgazdasági Nobel-díjat Jean Tirole nyerte el a piaci erők elemzéséért. A francia közgazdász “rávilágított, hogyan kell értelmezni és szabályozni olyan iparágakat, amelyekben csak néhány erős cég tevékenykedik” – olvasható a Svéd Királyi Akadémia hétfői döntésének indoklásában.

Eszerint Tirole munkássága központi politikai kérdések megoldását segíti, egyebek között azt, hogyan kezeljék a kormányok a vállalategyesüléseket, a kartelleket, és hogyan szabályozzák a monopóliumokat.

A piaci szabályozást az egyes ágazatok sajátosságaihoz kell igazítani, és nem pedig általános szabályokat bevezetni, például árplafont megállapítani, ami többet árt, mint használ – emelte ki Tirole eredményeiből a svéd akadémia. “Az idei közgazdaságtudományi díj a nagy cégek megszelídítéséről szól” – mondta a hétfői sajtótájékoztatón a svéd akadémia állandó titkára, Staffan Normark.

Az 1953-ban született Jean Tirole a toulouse-i Ipargazdasági Intézet (IDEI) Jean-Jacques Laffont Alapítványának elnöke, és alapító tagja a Toulouse-i Fejlett Tanulmányok Intézetének (IAST). A díj összege idén 8 millió svéd korona (268 millió forint).

Eltérően a többi – orvosi, fizikai, kémiai, irodalmi és béke -Nobel-díjtól, amelyeket Alfred Nobel (1833-1896) vegyész és üzletember, a dinamit feltalálójának végakarata alapján hoztak létre, és először 1901-ben osztottak ki, a közgazdasági Nobel-díjat – egészen pontosan: a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíját – a svéd központi bank alapította fennállásának 300-ik évfordulója alkalmából 1968-ban, és a díjat először 1969-ben ítélték oda.

A közgazdasági díjazottat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia választja ki. A lemaradt jelöltek és jelölőik nevét ötven évig titokban kell tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik