Nagyvilág

Elítélték a másfél tucatszor cserbenhagyott kislány gázolóját

autókerék (autókerék, )
autókerék (autókerék, )

Három és fél év börtönre ítélték azt a kínai férfit, aki tavaly Fosan városában elütött egy kétéves kislányt, aki mellett később 18 ember ment el segítségnyújtás nélkül.

Az esemény tavaly október közepén óriási felhördülést váltott ki a kínai közvéleményből, az eset után még hónapokig vitatott téma volt a több száz millió felhasználót jegyző kínai mikroblogokon.

Az esetről készült felvételen látni lehet, ahogy a kétéves kislány a boltokkal szegélyezett kis utcán totyog, majd egy fehér kisteherautó fellöki, és az első kerekével áthajt rajta. A sofőr érzete az ütést, meg is állt, majd mégis újra a gázra lépett, és a hátsó kerékkel is átment a lányon. Közvetlenül a baleset után egy férfi ment el az úton vérző lány mellett, még le sem nézve rá, majd további két ember, mielőtt egy másik, lassan haladó kisteherautó is átment a lábain.

Az elkövetkező percekben több tucatnyian mentek el a földön haldokló kislány mellett. Voltak, akik még ki is kerülték, és mentek tovább, meggyorsítva lépteiket. Hét perc alatt 18 járókelő, biciklista és riksás hagyta, hogy a kétszer is elütött, erősen vérző gyermek ott haljon meg, ahol van. Még annyira sem voltak hajlandóak, hogy elhúzzák az út szélére, hogy legalább több autó nem menjen át rajta. (Az esetről készült felvételt csak erős idegzetű olvasóink nézzék meg!)

A súlyosan sérült, vérző lányt végül egy szemetet gyűjtő asszony karolta fel és adta oda anyjának. Jüe-jüe ekkor még életben volt, de pár nappal később a kórházban meghalt.

A helyszínen készült felvételeket a kínai videomegosztó portálokon több millióan nézték meg, sokan követelték, hogy példásan büntessék meg a két gázolót és azokat, akik elsétáltak a kislány mellett. A kínai közvélemény az eset után a társadalmi szintű lelkiismeret-vizsgálat szükségességét hangsúlyozta, az emberek közömbösségének okait vizsgáló kezdeményezések indultak. A felháborodott hangok mellett sokan megemlítették, számos ember nem mer ilyen esetben segíteni, ugyanis nem egyszer fordult már elő korábban, hogy az áldozatok kártérítésben reménykedve a rajtuk segítőket vádolták a baj okozásával.

Év végén komolyan felvetődött a cserbenhagyásos esetekre alkalmazható törvényi szabályozás szükségessége, amelyet akkor kísérleti jelleggel a dél-kínai Sencsen (Shenzhen) városában be is vezettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik