Nagyvilág

Egy daganaton múlik Venezuela jövője

Rákspecialisták szerint Hugo Cháveznek agresszív tumora van. Az elnökválasztási kampányt mindenképpen meghatározza az 57 éves politikus egészségi állapota.

Hugo Chávez venezuelai elnök a hét elején ismét kés alá fekszik Kubában, 8 hónapon belül immár harmadik alkalommal. Ez nem jelez más, mint hogy az agresszív rákos daganat már igencsak túlterjedt – állítják az onkológusok.

A kemoterápia után Yul Brynnerhez, a kopasz amerikai színészhez hasonlította magát

Áttét vagy lézió?

A The Washington Post című amerikai napilap által megszólaltatott orvosi szaktekintélyek szerint – akik már kezeltek mindenféle rákos megbetegedést, beleértve a medencetájékit is, ahol Chávez tumorát diagnosztizálták – azonban az új, körülbelül 3 centis daganat kialakulása arról árulkodik, hogy az elnök testében a rákos megbetegedés már igen kritikus fázisban van. A specialisták szerint valószínűleg egy újabb daganatról van szó, és az minden bizonnyal áttétes. „Nem lennék meglepve, ha néhány hónapon belül az elnök testén belüli károsodásról hallanánk, akár a tüdőben, akár a májban, azaz áttét jelentkezne nála” – jelentette ki Carlos Castro, kolumbiai onkológus, a Kolumbiai Rákellenes Liga vezetője.

Floriano Marchetti, a Miami Egyetem professzorának, aki vastagbél-, és végbélrákkal kezelte Castrót, ugyan nincs pontos diagnozisa Chávez egészségi állapotáról, de ő is folyamatosan követte az elnöknek a rákellenes harcáról szóló bejelentéseit, többek között a múlt hetit is. A venezuelai politikus ugyanis akkor tárta nyilvánosság elé, hogy a kubai orvosok ismét megoperálják, mert egy léziót fedeztek fel a medencéjében; ugyanott, ahonnan eltávolították a daganatot.  Azt viszont tagadta, hogy áttétek alakultak volna ki szervezetében.

Kedvezőtlen előjelek

A Miamiban praktizáló onkológus professzor szerint komolyabb esetről lehet szó, hiába is hangoztatta az elnök, hogy az újabb sebészi beavatkozás a korábbinál kevésbé lesz bonyolult.  „Az elnököt tavaly megoperálták, majd kemoterápiát kapott, és egy éven belül ismét ugyanaz a probléma jelentkezik nála, ugyanazon a területen. Ez eléggé rossz prognózisokat jelez” – jelentette ki Marchetti. Véleménye szerint, ha a kemoterápia után ilyen hamar megjelenik egy új daganat, azt mutatja, hogy egy igen makacs tumorról van szó.

Leon Lapco, a miami székhelyű májspecialista, a Venezuelai-Amerikai Orvosi Szövetség elnöke úgy látja, ez egy újonnan kialakult tumor lehet, amely valószínűleg abból fejlődött ki, amelyiket korábban kezeltek. Szerinte nagy annak a valószínűsége, hogy több rosszindulatú rákos sejt is van „arrafelé”. A terjedésük pedig a daganat típusától és a helyzetétől is függ, s az elterjedésük akár a májban vagy a tüdőben is végződhet.

Marchetti, a Miamiban élő specialista szerint a daganat Chávez esetében a húgyhólyagban, a végbélben vagy a vastagbélben lehet, mivel ezeknek a daganatoknak a 80 százaléka tér vissza az első két évben, a kezeléseket követően. Ez viszont új kihívások elé állítja az elnököt kezelő orvosi csapatot, hiszen immár jobb kezelésekre van szükség, különben nincs remény a gyógyulásra.

„Visszatérek”

Cháveznek tavaly június óta az egészségi állapota körüli kérdések uralják a politikai életet Venezuelában.  Bár a tévében bejelentette, hogy két műtéte is volt Kubában, és egy baseball-labda nagyságú tumort távolítottak el a testéből, arról viszont sosem beszélt nyilvánosan, hogy milyen fajta rákja volt, sem arról, hol is volt az eredeti daganat. Idővel viszont azt felfedte, hogy az operációkat követően négy kemoterápiai kezelése volt. Majd rákból gyógyultnak minősítette magát, és belekezdett az elnökválasztási kampányba, hogy megszerezze az októberi 7-i győzelmet a 39 éves kihívójával, Henrique Caprilesszel szemben.

A kampányát azonban meg kellett szakítania, mivel nyilvánosságra hozta az egészségi állapotával kapcsolatos fejleményeket. Mielőtt azonban csütörtökön elutazott volna Kubába, részt vett egy színházi rendezvényen, ahol elmesélte, hogyan jelent meg az álmában Jézus Krisztus. „Azt mondta nekem: Chávez, kelj fel, nem jött még el a halál ideje, még élned kell” – elevenítette fel az álmát. A politikai elemzők szerint a kívülállóknak mindez úgy hangzik, mintha az elnök már a legrosszabbra készülne fel.

Újabb elnökséget ígér a venezuelaiaknak

Kemény menet lesz

Chávez az újabb választási győzelmével 2019-ig akarja meghosszabbítani az elnökségét. „Esküszöm, hogy élni fogok, és újabb győzelemre viszem az országot, ebben pedig még egy rákbetegség sem tud megállítani” – hangsúlyozta a Kubába való utazása előtti napon. A parlamentnek írt levelében is hasonlóképpen bizakodott: „Visszajövök, mint mindig, több energiával, nagyobb lelkesedéssel, örömmel és elszántsággal, hogy elfoglaljam helyemet az első csatasorban”.

Venezuelában október 7-én tartanak elnökválasztást. Az ellenzék egységesen felsorakozott Henrique Cápriles Radonski mögött, akitől azt remélik, hogy véget vet Chávez 13 éves uralmának. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Chávez vezet Cáprilesszel szemben, köszönhetően az új, nagy költségvetési kiadásokkal járó szociális projekteknek. A Datanalisis cég felmérése szerint Cháveznek továbbra is több mint 50 százalékos az elfogadottsága, igaz, ez jelentős csökkenés a második újraválasztása évében, 2006-ban mért több mint 70 százalékos eredményhez képest.

A Datanalisis prognózisa szerint Chávez 1988-as győzelme óta most lesz a legélesebb elnökválasztási verseny Venezuelában, hiszen a fizikailag leggyengült Chávez kevésbé számít potenciális kampányozónak, és már a legyőzhetetlen auráját is elvesztette. Akár ő nyer, akár az ellenfele, mindenképpen tüntetések lesznek – jósolják az elemzők. Ha Chávez felgyógyul, és győz, az ellenzék fog tüntetni, ha viszont Cápriles nyeri a választásokat, akkor Chávez hívei vonulnak az utcára.

A politikai elemzők szerint három forgatókönyv várható. Az első szcenárió („az egészséges Chávez”) értelmében a venezuelaiak hisznek Chávez egészségében, és abban, hogy képes további hat évig irányítani az országot. A második (a „beteg Chávez”) a legrosszabb forgatókönyv lenne a Chávez-szimpatizánsok számára, mert a fiatalabb és energetikusabb jelölt, Henrique Cápriles Radonski komoly ellenfele lesz. A harmadik szcenárió pedig azt feltételezi, hogy Chávez nem lesz jelen az elnökválasztási kampány alatt, ebből pedig az ellenzék húz hasznot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik