Nagyvilág

Ismét megműtik a rákbeteg Chávezt

Kubába utazik, ahol várhatóan a jövő hét elején műtik meg ismét.

Az 57 éves politikus bejelentette, hogy orvosai nagy valószínűséggel ismét rosszindulatú daganatot fedeztek fel a medencéjében, ugyanott, ahonnan tavaly júniusban egy baseball-labda nagyságú rákos daganatot távolítottak el. A kormány csütörtökön tartott ülésén Chávez közölte, hogy péntek este utazik Havannába, s “több napig” lesz távol. Elmondása szerint hétfőn vagy kedden operálják meg, s elképzelhető, hogy sugárkezelésre is szükség lesz a műtét után.

Visszatér

Chávez 1999 óta vezeti Venezuelát, s heves Amerika-ellenes kirohanásai a világ egyik legismertebb politikusává tették. A dél-amerikai országban október 7-én tartanak elnökválasztást, amelyen Chávez is indulni készül.

A venezuelai parlament meghatározatlan időre adott engedélyt az elnöknek a távolmaradásra, ami felveti annak a lehetőségét, hogy a tavalyi gyógykezelésekhez hasonlóan ezúttal is hosszú hetekig kell Kubában maradnia Cháveznek.

“Visszajövök, mint mindig, több energiával, nagyobb lelkesedéssel, örömmel és elszántsággal, hogy elfoglaljam helyemet az első csatasorban” – ígérte az államfő a parlamentnek írt levelében, amelyben kérte az utazás engedélyezését.

Vezet

Miután a hét végén újult erővel tértek vissza a pletykák az elnök egészségi állapotának romlásáról, Chávez kedden elismerte, hogy a múlt hét végén Kubában járt ellenőrzésen, és az orvosok egy kicsi, közel két centiméteres átmérőjű, jól látható léziót fedeztek fel a medencéjében, így ismét meg kell operálniuk. Ugyanakkor tagadta, hogy áttétek alakultak volna ki a szervezetében.

Az elnök állítja, hogy egy egyszerű műtétről lesz szó, de szakértők szerint baljósan hangzik, hogy valószínűleg ismét rosszindulatú daganat támadta meg. Egy neves ellenzéki újságíró, Nelson Bocaranda csütörtökön megjelent újabb cikkében azt írta, hogy áttétek alakulhattak ki az orvosai tanácsait semmibe vevő Chávez szervezetében.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Chávez vezet az ellenzék egységes jelöltjével, a 39 éves Henrique Cáprilesszel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik