Nagyvilág

Kína az űrben is fokozza a tempót

Idén összesen 20 rakétát és 25 műholdat juttatnak a kozmoszba. Megelőzték az Egyesült Államokat, és az éllovas oroszok nyakán vannak.

Kínának minden eddiginél intenzívebbé vált űrkutatási tevékenysége ebben az évben. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor az év végéig összesen 20 rakétát és 25 műholdat juttatnak a világűrbe. Ezezel az ázsiai óriás megelőzi az Egyesült Államokat, és a második helyre kerül Oroszország után- állapította meg a területet felügyelő állami hivatal egyik vezetője vasárnap.

A szakember hangsúlyozta: az idén még nyolc műholdat állítanak pályára, s lényegében már útra kész a Sencsou-8 űrhajó is, amely elsőként fog kikötni a szeptemberben felküldött Tienkung-1 űrállomásmodulon. Az északnyugati országrészben található Góbi-sivatagban felépített Csiucsüen űrközpontból november elején indítják útba a Sencsou-8-ast. Az előkészületekkel párhuzamosan, mintegy másfél kilométerre a fellövő bázistól egy másik műhold tesztelése is zajlik.

Az űrközpont igazgatója a Hszinhua hírügynökség összeállításában arról beszélt, hogy míg korábban időszakosan volt csak munkájuk, mára szinte napi elfoglaltságot jelentenek számukra a rakéták, műholdak fellövésével járó teendők. Kína három hasonló bázisa közül ennek van a legtöbb munkája, így az utóbbi években felszereltségük és személyi állományuk is bővült. Hozzátette még: az űrtechnológia területén egyes országok fejlettségi szintjét tekintve Kínának nagy még a lemaradása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik