Nagyvilág

Amerikai műholdakat hackeltek meg a kínaiak

Két amerikai műhold vezérléséhez férhettek hozzá rövid időre számítógépes kalózok, feltehetően a kínai hadsereg megbízásából.

A gazdasági és biztonságpolitikai ügyekkel foglalkozó kínai-amerikai bizottság által készített jelentés szerint – amely november 16-án kerül a kongresszus elé – a hackereknek valószínűleg sikerült feltörniük a NASA által irányított Landsat-7  és Terra EOS AM-1 műholdak információs rendszerét. Az utóbbi esetében “minden szükséges lépést megtettek, hogy irányításuk alá vehessék a műholdat, de nem adtak neki parancsokat”. Kétszer törtek be mindkét tudományos műhold számítógépes rendszerébe, a kalóztámadások néhány percig tartottak – áll a washingtoni kongresszus elé terjesztendő jelentéstervezetben, amelyet kiszivárogtatott az amerikai sajtó.

A jelentés készítői arra figyelmeztetnek, hogy az effajta beavatkozások különösen veszélyesek lehetnek abban az esetben, ha nemzetbiztonsági rendeltetésű műholdakkal történnek. Az irányításukhoz való hozzáféréssel a támadók megrongálhatják vagy akár meg is semmisíthetik az űreszközöket – hangsúlyozza a jelentés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik