Nagyvilág

Történelmi baloldali győzelem Franciaországban

Több mint ötven év után először került többségbe a francia baloldal a francia szenátusban.

Alig hét hónappal az elnökválasztás előtt történelmi győzelmet aratott a francia baloldal a vasárnapi szenátusi választásokon, amelyeken a parlamenti felsőház tagjainak felét választották újra. Az V. köztársaság történetében először kerültek többségbe a szocialisták a szenátusban.

A szenátusi többség megváltozásának elsősorban pszichológiai hatása lehet hét hónappal az elnökválasztás előtt. Az alkotmány értelmében a nemzetgyűlés mondja ki az utolsó szót a törvényjavaslatokról, így a felsőház gátolhatja, de nem akadályozhatja meg a Nicolas Sarkozy elnök kormánya által benyújtott törvények elfogadását. Elemzők szerint a baloldal azonban mostantól kezdve a viták során a korábbiaknál erősebben hallathatja hangját, valamint népszerűsítheti a médiában ellenjavaslatait és elnökválasztási programját.

“A baloldalnak sikerült a váltás” a szenátusban – jelentette be Jean-Pierre Bel, a szocialisták felsőházi csoportjának vezetője. A szenátus eddigi konzervatív elnöke, Gérard Larcher elismerte a kormánypárt vereségét, de jelezte: az eredménytől függetlenül a jövő szombati szenátusi elnökválasztáson ismét jelölteti magát.

A helyzet érdekessége, hogy a szenátus elnöke a második ember a hivatali rangsorban az államfő után, és a helyébe lép, amennyiben az előbbit valami akadályozza hivatala ellátásában. Az új, feltehetően baloldali szenátusi elnök a protokollrendnek megfelelően minden jelentős rendezvényen ott lesz Sarkozy oldalán.

Miután Valérie Pécresse kormányszóvivő sajnálatát fejezte ki az eredmény miatt, Francois Fillon kormányfő jelezte: tudomásul veszi az ellenzék előretörését a szenátusi választásokon, amelyeket szerinte a kormányzó párt megosztottsága jellemzett. “Az igazság pillanata jövő tavasszal jön el. A csata ma este elkezdődött” – olvasható a miniszterelnöki közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik