Nagyvilág

Újabb jelölt száll versenybe a francia elnöki székért

Az egykori munkaügyi miniszter, a szocialista Martine Aubry is jelölteti magát Sarkozy ellen.

Martine Aubry, a francia Szocialista Párt (PS) főtitkára (képünkön) kedden bejelentette, hogy jelölteti magát a jövő évi elnökválasztásra, azaz megméreti magát a legnagyobb ellenzéki párton belül októberben megrendezésre kerülő előválasztáson.

“Vissza akarom adni Franciaországnak az erejét, a nyugalmát, az egységét. Szeretném visszaadni mindenkinek a jövő és a közös sors iránti vágyat. Úgy döntöttem, hogy jelöltetem magam” – mondta az egykori munkaügyi miniszter az észak-franciaországi Lille-ben tartott nagygyűlésen. Aubry az ötödik vezető szocialista politikus, aki jelezte, hogy megpályázza az elnökjelöltséget.

Eddig Francois Hollande, a szocialisták korábbi főtitkára, Ségolene Royal, a 2007-es elnökválasztás baloldali vesztese, valamint a fiatalabb generációból Manuel Valls, Evry polgármestere és Arnaud Montebourg, Saone-et-Loire megye tanácsának elnöke jelentette be, hogy versenybe száll az elnöki székért.

A felmérések szerint Hollande-nak és Aubry-nak van a legnagyobb esélye arra, hogy indulhasson a jobboldali jelölttel szemben, aki feltehetőn Nicolas Sarkozy jelenlegi elnök lesz. Az államfő várhatóan csak az év végén vagy a jövő elején jelenti be, hogy ismét indul a választáson.

A hivatalos baloldali jelöltet a PS október 9-én és 16-án megrendezendő kétfordulós előválasztásán jelöli ki. Ezen minden baloldali érzelmű francia állampolgár szavazhat. A szocialisták legalább egymillió résztvevőre számítanak, s azt remélik, hogy a megválasztott elnökjelölt a baloldali bázis biztos támogatásával vehet részt az elnökválasztáson.

A megjelenése és határozott stílusa miatt “baloldali Merkelként” is emlegetett 60 éves Martine Aubry az Európai Bizottság egykori elnökének, Jacques Delors-nak a lánya. Több miniszteri posztot is betöltött szocialista kormányokban, de a sokat vitatott 35 órás munkahét bevezetésével vált nemzetközileg is ismertté. Tíz éve az észak-franciaországi Lille polgármestere. Mandátuma alatt a korábbi ipari város, az Európa kulturális fővárosa címnek köszönhetően is, jelentős átalakuláson ment át.

Aubry 2008 vége óta irányítja a szocialista pártot. Elnökjelöltsége Dominique Strauss-Kahnnak, a Nemzetközi Valutaalap korábbi főigazgatójának New York-i letartóztatását követően egyértelművé vált, miután a közgazdász-politikus és a PS főtitkára tavaly paktumot kötött arról, hogy nem indulnak egymás ellen, hanem kettejük közül az esélyesebbnek tűnő jelölteti magát, a másik pedig támogatja a kiesőt. Május közepéig úgy tűnt, hogy Strauss-Kahn lehet a szocialisták legnépszerűbb jelöltje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik