Nagyvilág

Befolyásos amerikaiaik segítették Kadhafit?

Egy volt külügyminiszter-helyettes és egy kongresszusi képviselő is belekeveredett azal-Dzsazíra hírtelevízió által kirobbantott ügybe.

Befolyásos amerikai üzletemberek és tisztségviselők adtak tanácsokat Moammer Kadhafi bukott líbiai vezetőhöz közel álló személyeknek azzal kapcsolatban, hogyan áshatnák alá a felkelők mozgalmát és nyerhetnék meg a polgárháborút – adta hírül az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió csütörtökön a birtokába jutott iratokra hivatkozva.

A csatorna egyik riporterének a közelmúltban sikerült bejutnia a líbiai hírszerzés NATO által lebombázott központi épületébe, ahol olyan titkos iratokra bukkant, amelyek tanúsága szerint a Kadhafi-rezsim magas rangú tisztségviselői a polgárháború kezdete óta kapcsolatban álltak többek között David Welch volt közel-keleti ügyekért felelős amerikai külügyminiszter-helyettessel.

Welch, aki külügyminiszter-helyettesként tető alá hozta az egyezséget a líbiai-amerikai diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéről, jelenleg egy olajügyletekben és több milliárd dolláros közel-keleti építkezésekben érdekelt amerikai cégnek, a Bechtelnek dolgozik. A dokumentumok szerint Welch augusztus 2-án csupán néhány háztömbnyire a kairói amerikai nagykövetségtől, a Four Seasons hotelben találkozott két magas rangú líbiai tisztségviselővel, akiket tanácsokkal látott el azt illetően, hogyan nyerjék meg a “propagandaháborút”.

A találkozóról készült feljegyzés szerint Welch arra buzdította a Kadhafi-rezsimet, hogy más országok – például Izrael – titkosszolgálatainak bevonásával próbálják meg aláásni a felkelők mozgalmát. Bármiféle olyan információt, amely az al-Kaidához vagy más szélsőséges szervezethez kapcsolja a felkelőket, “át kell adni az amerikai kormánynak, de csakis az izraeli, egyiptomi, marokkói vagy jordániai hírszerzésen keresztül” – olvasható a dokumentumban. Az egykori politikus ezenkívül azt is felvetette a kadhafistáknak, hogy ki kellene használniuk a szíriai eseményeket, főként azért, hogy rávilágítsanak a Washington által alkalmazott kettős mércére.

A dokumentumok szerint Welch javaslatot tett a válság olyan megoldására is, amelyet szerinte az amerikai kongresszusban is többen támogatnának: “Kadhafinak félre kell állnia, de nem kell lemondania minden hatalmáról”. Ez ellentétes a Fehér Ház hivatalos álláspontjával, miszerint Kadhafinak távoznia kell a hatalomból.

A líbiai hírszerzés vezetőjének irodájában talált iratok nemcsak Welch “aknamunkáját” fedték fel. Egy Kadhafi egyik fiának címzett levélből arra is fény derül, hogy az Egyesült Államok líbiai szerepvállalását nyíltan ellenző kongresszusi képviselő, Denis Kucinich kapcsolatban állt a rezsim prominens tagjaival. A képviselő olyan információkat kért a líbiai vezetőktől, amelyek segítségével meggyőzheti az amerikai törvényhozókat arról, hogy vonják meg támogatásukat a felkelők vezető szervezetétől, az Átmeneti Nemzeti Tanácstól (ÁNT). Leginkább az ÁNT-n belüli korrupcióról, illetve a tagok al-Kaida kapcsolatairól szóló híreknek örült volna Kucinich a dokumentumok szerint.

Miután az al-Dzsazíra nyilvánosságra hozta a titkos iratokat, Kucinich egy amerikai magazinban így reagált az információkra: “Az al-Dzsazíra olyan dokumentumokat talált, amelyeket líbiai bürokraták írtak líbiai bürokratáknak. (…) Bármilyen utalás arra, hogy egy felhatalmazás nélküli indított háború megállítására tett próbálkozásokon kívül más tettem volna, fikció.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik