Nagyvilág

1,5 milliárd euró üti a líbiai felkelők markát

A franciák ennyi pénzt szabadítanak fel zárolt számlákról, hogy az Átmeneti Nemzeti Tanács megkezdhesse az érdemi munkát.

Franciaország 1,5 milliárd eurót szabadít fel befagyasztott líbiai bankszámlákról az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) számára – jelentette be Alain Juppé francia külügyminiszter csütörtökön.

“Több tízmilliárd dollárnyi összeget zároltak” – magyarázta Juppé az RTL rádiónak.”Az amerikaiak már felszabadítottak valamennyit, hamarosan pedig a britek, a németek és a franciák is csatlakoznak hozzájuk, ami lehetővé teszi az ÁNT munkáját.”

Párizs szerdán kérte az ENSZ szankciókat felügyelő bizottságától, hogy a francia bankokban található 7,6 milliárd euróból tegye lehetővé 1,5 milliárd euró felszabadítását.

A francia külügyminiszter szerint a líbiai helyzet nagyjából stabil, és itt az ideje, hogy Moammer el-Kadhafi bukása után segítséget nyújtsanak az átmeneti kormánynak. “Segítenünk kell az ÁNT-t, mert az országot feldúlták, a nép helyzete nehéz, a víz-, üzemanyag- és áramhiány pedig mindennapos” – tette hozzá.

Juppé emellett sajnálatát fejezte ki, hogy Algéria – különféle okokra hivatkozva – még nem ismerte el a felkelőket képviselő testületet. “A legkevesebb, amit elmondhatunk, hogy Algéria kétértelmű magatartást tanúsított a líbiai konfliktusban” – mondta az RTL-nek. “Magam is beszéltem (Abdel-Azíz) Buteflika elnökkel” – folytatta a francia külügyminiszter. “Megnyugtatott, hogy csak humanitárius segítséget nyújtott, és remélem, hogy ez így is van.” Juppé elmondta: az algériai hatóságok tagadták, hogy fegyverszállítmányokkal támogatták volna Kadhafit.

Párizsban csütörtökön nemzetközi konferenciát tartanak Líbia jövőjéről, amelyen több mint hatvan ország vesz részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik