Nagyvilág

Hollywoodi tudósító a brit lehallgatási botrány legújabb áldozata

A brit rendőrség őrizetbe vette a lehallgatási botrány miatt megszűnt brit bulvárlap hollywoodi riporterét.

Egy 38 éves férfit vettek őrizetbe a brit telefonlehallgatási botrány újabb fejleményeként – közölte csütörtökön Londonban a Scotland Yard. A The Guardian című napilap szerint a férfi az azóta már megszűnt News of the World szórakoztatóiparral foglalkozó újságírója, James Desborough, aki 2009-től a lap Los Angelesi tudósítója volt.

A férfi pár hónnappal azután kapta meg az amerikai állást, hogy a szórakoztatóiparról írt cikkeiért 2009-ben kitüntetést vehetett át. Munkáját az Egyesült Államokban is dicsérték pontosságáért, valamint azért, mert „olyan információi vannak, amelyeket még közeli családtagok sem ismernek” – közölte a Guardian.

A brit bulvárlap telefonlehallgatási botrányával kapcsolatban már 13 embert vett őrizetbe a brit rendőrség, amely korábban kihallgatta mások mellett Rebekah Brookst, a News International volt vezérigazgatóját és Andy Coulsont, a News of the World volt főszerkesztőjét, David Cameron brit miniszterelnök januárban lemondott sajtófőnökét is.

A hatósági gyanú szerint a News of the World legalább négyezer magánszemély és közéleti személyiség, köztük az iraki és az afganisztáni frontokon elesett katonák és hozzátartozóik, valamint a 2005. júliusi londoni terrortámadásban meghaltak és családtagjaik mobiltelefonjait is lehallgathatta.

Az eset akkor vált nagy botránnyá, amikor kiderült, hogy a lap évekkel ezelőtt feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik